ΚΟΣΜΟΣ

Αμετανόητος ο Σούνακ: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν μπορούν να επιστραφούν

Στη θέση του υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο εμμένει ο Ρίσι Σούνακ. Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας παρέπεμψε στο νόμο του 1963 που απαγορεύει την απομάκρυνση αντικειμένων από τη συλλογή του λονδρέζικου μουσείου.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, κατά τη μετάβασή του στη Σύνοδο COP28 στο Ντουμπάι, ρωτήθηκε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα από τους Βρετανούς δημοσιογράφους, που τον συνόδευαν στην πτήση, δηλώνοντας αμετακίνητος στη θέση του υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η θέση μας είναι πολύ σαφής. Είναι πολύ ξεκάθαρο ως ζήτημα νόμου ότι τα Γλυπτά δεν μπορούν να επιστραφούν. Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου λέει πως για να γίνουν τα δάνεια (εκθεμάτων) ο παραλήπτης πρέπει να αναγνωρίζει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα εκάστοτε εκθέματα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν υποδείξει πως είναι υπό καμία έννοια πρόθυμοι να το κάνουν αυτό».

Επίσης, ο Βρετανός Πρωθυπουργός απέρριψε τα όσα του καταλόγισε προ ημερών ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος δεσμεύτηκε να εργαστεί για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, «είτε ο Ρίσι Σουνάκ συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό είτε όχι», απαντώντας «όχι, όχι», συμπληρώνοντας «είπα όσα είχα να πω για αυτό στο κοινοβούλιο τις προάλλες και τώρα επικεντρώνομαι στο να υλοποιήσω τα πράγματα για τα οποία ενδιαφέρεται ο κόσμος», προσέθεσε.

Εκπρόσωπος του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ ανέφερε πως ως πρωθυπουργός «δεν θα δαπανούσε καθόλου χρόνο νομοθετώντας επί του ζητήματος», αλλά και ότι «δε θα στεκόταν εμπόδιο» σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και Αθήνας.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact