ΕΛΛΑΔΑ

Αν. Μακεδονία-Θράκη: Αυξάνονται οι εστίες καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες


Τι μπορούν να κάνουν οι κτηνοτρόφοι

Άνω των 50 είναι οι επιβεβαιωμένες εστίες καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αχιλλέα Σαχπατζίδη.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σαχπατζίδης προσέθεσε ακόμη ότι αναμένονται, άμεσα και τα αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων για ακόμη 40 περιπτώσεις, τα οποία όπως ανέφερε «είναι πολύ πιθανόν να είναι κι αυτά θετικά», εκτίμηση, η οποία εάν επαληθευθεί θα αυξήσει σε σχεδόν 100 τον συνολικό αριθμό των εστιών στην περιοχή.

Κατά τον ίδιο, παρότι περισσότερο έχουν πληγεί περιοχές του νότιου Έβρου και της Ροδόπης, κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στις πέντε περιφερειακές ενότητες.

Συνολικά στην συγκεκριμένη περιφέρεια, το μέσο ποσοστό θνησιμότητας είναι της τάξης του 3%-4%, φτάνοντας κατά περιπτώσεις μέχρι και στο 6%. «Τα κρούσματα εμφανίζονται με γεωμετρική πρόοδο. Οι αριθμοί που ανέφερα είναι από την Παρασκευή το μεσημέρι, αλλά σήμερα, μιλώντας με τους συναδέλφους στη Ροδόπη, μού είπαν ότι έχουμε ακόμη περισσότερα. Οι αριθμοί αλλάζουν διαρκώς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχπατζίδης, υπενθυμίζοντας πάντως ότι πολλά από τα ζώα που νοσούν ή θα νοσήσουν τελικά θα αναρρώσουν.

Ερωτηθείς αν συνιστάται ο εμβολιασμός των ζώων, ο κ. Σαχπατζίδης ήταν σαφής: «Το εμβόλιο σίγουρα δεν είναι πανάκεια. Ο ιός που προκαλεί τον καταρροϊκό πυρετό έχει πολλά στελέχη».

Τι μπορούν να κάνουν οι κτηνοτρόφοι
  
Η μετάδοση της ασθένειας – στα ζώα, γιατί δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στους ανθρώπους – γίνεται με τσιμπήματα εντόμων (κουνούπια και σκνίπες). Ο ίδιος ο τρόπος της μετάδοσής της δείχνει τον δρόμο και για τα μέτρα πρόληψης, που μπορούν να εφαρμόσουν οι κτηνοτρόφοι, τα οποία είναι τα εξής: χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα μηρυκαστικά, ψεκασµός των στάβλων και γενικώς των χώρων παραµονής των ζώων µε κατάλληλα εντομοκτόνα κάθε εβδομάδα και αποφυγή της βοσκής αργά το απόγευμα, όταν υπάρχει έξαρση στα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Σε κάθε περίπτωση, τα κρούσματα της ζωονόσου αναμένεται να υποχωρήσουν, όταν οι θερμοκρασίες αρχίσουν να πέφτουν, επηρεάζοντας αρνητικά και τους πληθυσμούς των κουνουπιών.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact