ΕΛΛΑΔΑ

Αν. Μακεδονία-Θράκη: Αυξάνονται οι εστίες καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες


Τι μπορούν να κάνουν οι κτηνοτρόφοι

Άνω των 50 είναι οι επιβεβαιωμένες εστίες καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αχιλλέα Σαχπατζίδη.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σαχπατζίδης προσέθεσε ακόμη ότι αναμένονται, άμεσα και τα αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων για ακόμη 40 περιπτώσεις, τα οποία όπως ανέφερε «είναι πολύ πιθανόν να είναι κι αυτά θετικά», εκτίμηση, η οποία εάν επαληθευθεί θα αυξήσει σε σχεδόν 100 τον συνολικό αριθμό των εστιών στην περιοχή.

Κατά τον ίδιο, παρότι περισσότερο έχουν πληγεί περιοχές του νότιου Έβρου και της Ροδόπης, κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στις πέντε περιφερειακές ενότητες.

Συνολικά στην συγκεκριμένη περιφέρεια, το μέσο ποσοστό θνησιμότητας είναι της τάξης του 3%-4%, φτάνοντας κατά περιπτώσεις μέχρι και στο 6%. «Τα κρούσματα εμφανίζονται με γεωμετρική πρόοδο. Οι αριθμοί που ανέφερα είναι από την Παρασκευή το μεσημέρι, αλλά σήμερα, μιλώντας με τους συναδέλφους στη Ροδόπη, μού είπαν ότι έχουμε ακόμη περισσότερα. Οι αριθμοί αλλάζουν διαρκώς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχπατζίδης, υπενθυμίζοντας πάντως ότι πολλά από τα ζώα που νοσούν ή θα νοσήσουν τελικά θα αναρρώσουν.

Ερωτηθείς αν συνιστάται ο εμβολιασμός των ζώων, ο κ. Σαχπατζίδης ήταν σαφής: «Το εμβόλιο σίγουρα δεν είναι πανάκεια. Ο ιός που προκαλεί τον καταρροϊκό πυρετό έχει πολλά στελέχη».

Τι μπορούν να κάνουν οι κτηνοτρόφοι
  
Η μετάδοση της ασθένειας – στα ζώα, γιατί δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στους ανθρώπους – γίνεται με τσιμπήματα εντόμων (κουνούπια και σκνίπες). Ο ίδιος ο τρόπος της μετάδοσής της δείχνει τον δρόμο και για τα μέτρα πρόληψης, που μπορούν να εφαρμόσουν οι κτηνοτρόφοι, τα οποία είναι τα εξής: χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα μηρυκαστικά, ψεκασµός των στάβλων και γενικώς των χώρων παραµονής των ζώων µε κατάλληλα εντομοκτόνα κάθε εβδομάδα και αποφυγή της βοσκής αργά το απόγευμα, όταν υπάρχει έξαρση στα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Σε κάθε περίπτωση, τα κρούσματα της ζωονόσου αναμένεται να υποχωρήσουν, όταν οι θερμοκρασίες αρχίσουν να πέφτουν, επηρεάζοντας αρνητικά και τους πληθυσμούς των κουνουπιών.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact