ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναγνωστοπούλου: Τα πανεπιστήμια βρίσκονται περίπου σε συνθήκες πολέμου

Τα προβλήματα από την έλλειψη κονδυλίων υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός

«Είμαστε σε συνθήκες περίπου πολέμου» λέει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Μιλώντας στο Πρακτορείο fm η κ. Αναγνωστοπούλου είπε ότι οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ της χώρας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το υπουργείο προκειμένου να επιτευχθούν δύο βασικοί στόχοι: να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα των ιδρυμάτων και να αποτραπεί η φυγή στο εξωτερικό καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών. «Προσπαθούμε να μειώσουμε τα λειτουργικά έξοδα και από την άλλη μεριά να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νέο κόσμο στην Ελλάδα» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν διεθνείς προδιαγραφές που καθορίζουν τη λειτουργία ενός πανεπιστημίου και αν στην Ελλάδα έχουμε περάσει τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές», η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα έχουμε περάσει πολλές κόκκινες γραμμές, «όχι μόνο για τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, αλλά για τα νοσοκομεία και για τα πάντα».

Επισήμανε δε, ότι τα ιδρύματα λειτουργούν στο ύψος, που αντιστοιχεί σε διεθνείς προδιαγραφές, χάρη στην αφοσίωση των ανθρώπων που απασχολούνται (καθηγητές, διοικητικοί, κ.ά).

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, είπε ότι το υπουργείο σκοπεύει να προκηρύξει 9.500 υποτροφίες, από τις οποίες θα επωφεληθεί ένας μεγάλος αριθμός νέων ερευνητών, για τρία χρόνια και κάθε χρόνο θα επαναπροκηρύσσονται, μέσω του ΕΣΠΑ.

Είπε ακόμα, ότι σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων θα ζητηθεί από τη ΔΕΗ να ενταχθούν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας στους λεγόμενους μεγάλους καταναλωτές και να έχουν μειωμένα τιμολόγια. «Θα είναι μεγάλη ανακούφιση για τα πανεπιστήμια. Έχουμε συζητήσει επίσης τι νομοθετικές ρυθμίσεις θα κάνουμε, για να έχουν κάποια ευελιξία οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια με διαφορετικούς κωδικούς, προκειμένου να ανταποκριθούν στη λειτουργία των ιδρυμάτων» τόνισε.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact