ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση: Γιατί έγινε τώρα η εισβολή στην Ουκρανία- Το ρίσκο για τον Πούτιν

Την ώρα που οι διπλωμάτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «εκλιπαρούσαν» για ειρήνη, η Ρωσία άρχιζε την εισβολή της στην Ουκρανία.

Τις εφιαλτικές πρώτες ώρες της Πέμπτης, οι δεκαετίες ειρήνης μεταξύ των κρατών της Ευρώπης διακόπηκαν βίαια από τις δυνατές εκρήξεις στις ουκρανικές πόλεις.

Μέσα σε λίγες ώρες, ζωντανά βίντεο έδειχναν στρατιωτικά οχήματα να περνούν από τη Λευκορωσία στην Ουκρανία και να μαζεύονται Ρώσοι στρατιώτες.

Σύντομα άρχισε το σφυροκόπημα στο Κίεβο, με τις σειρήνες να προειδοποιούν για την ολοκληρωτική επιδείνωση της κρίσης που ολόκληρη η υφήλιος έχει τώρα να αντιμετωπίσει.

Σύμφωνα με αναλυτές ο αντίκτυπος της επίθεσης που εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν δύναται να περιοριστεί στη ρωσική και την ουκρανική επικράτεια. Σε πρώτο στάδιο θα έχει επιπτώσεις, όπως επώδυνες αυξήσεις στις ήδη υψηλές τιμές των καυσίμων. Το πιο επικίνδυνο όμως είναι η αναζωπύρωση του Ψυχρού Πολέμου, με κίνδυνο μιας νέας αντιπαράθεσης ΗΠΑ- Ρωσία, των μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου.

Ο Πούτιν, σε ένα ξαφνικό για πολλούς τηλεοπτικό διάγγελμα, το οποίο έβριθε ανακριβειών και ψευδών ισχυρισμών, έδωσε το πράσινο για μια επιχείρηση για την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας.

Η αδικία που επικαλέστηκε, θύμισε σε πολλούς αναλυτές τους ελιγμούς των δικτατόρων που έριξαν τον κόσμο στον παγκόσμιο πόλεμο.

Αν και η Ουκρανία λαχταρά ένα μέλλον στη Δύση, ο Πούτιν βλέπει την προσπάθεια της για δημοκρατία ως απειλή για τη δική του ισχύ και θέλει να διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα πραγματοποιήσει ποτέ το όνειρό της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η επίθεση γίνεται τώρα για πολλούς λόγους. Ιδεολογικά, ειδικοί θεωρούν ότι ο Πούτιν έχει «πνιγεί» από τη δυσαρέσκεια της υπερεξάπλωσης του ΝΑΤΟ και της έλλειψης σεβασμού που λαμβάνει η Ρωσία στην παγκόσμια σκηνή. Τα τελευταία χρόνια έχει χωθεί στα βιβλία της ιστορίας για να αναπτύξει μια στρεβλή για πολλούς άποψη για το παρελθόν της Ουκρανίας και της Ρωσίας, την οποία αποκάλυψε για πρώτη φορά στο δοκίμιό του για τη ρωσική και την ουκρανική ιστορική ενότητα το περασμένο καλοκαίρι. Και, όπως αποδεικνύεται από τη δημόσια ταπείνωση του επικεφαλής της ρωσικής αντικατασκοπείας στη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Δευτέρας, οι αποφάσεις λαμβάνονται κυρίως από τον ίδιο.

Την ίδια ώρα, οι κινήσεις της κυβέρνησης του Βολοντιμίρ Ζελένσκι άρχισαν να τον ενοχλούν. Για αρχή έβαλε στο στόχαστρο φιλορωσικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και προσπάθησε να αποκόψει την επιρροή του Κρεμλίνου στη χώρα. Στο ίδιο πλαίσιο, κατηγορήθηκε για προδοσία και τέθηκε υπό κράτηση ο Viktor Medvedchuk, τα μάτια και τα αυτιά του Πούτιν στην Ουκρανία. Και δεν λησμονείται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος εντατικοποίησε τις προσπάθειες του για να μπει η χώρα του στο ΝΑΤΟ.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που επικαλείται το CNN εκτιμά ότι πρόκειται για την απαρχή μιας ευρείας ρωσικής εισβολής, για την οποία προειδοποιούσαν εδώ και καιρό οι ΗΠΑ.

Ο Πούτιν έχει εδώ και καιρό αντιταχθεί στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς τους πρώην Σοβιετικούς συμμάχους όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία. Αυτό εξηγεί γιατί η σύγκρουση μπορεί να καταγράφεται στην Ουκρανία, αλλά είναι επίσης μια ευρύτερη πρόκληση για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Αναλυτές όμως εκτιμούν ότι αυτή η εισβολή κρύβει μεγάλο ρίσκο και για την ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο.

Αν και η έκταση και η διάρκεια της επιχείρησης δεν έχει ακόμα καθοριστεί, ο σκοπός της είναι ξεκάθαρος. Ένας Πούτιν έκανε την επιλογή να στερήσει από εκατομμύρια Ουκρανούς το δικαίωμά τους να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για τη χώρα τους και το μέλλον της.

Η εισβολή όμως σε ένα έθνος που είναι μεγαλύτερο από τη Γαλλία ή τη Γερμανία θα μπορούσε τελικά να γυρίσει μπούμερανγκ για τους Ρώσους και το καθεστώς του Πούτιν.

Πρόκειται για μια σύγκρουση που θα μπορούσε να πάρει χρόνια ή μήνες, χωρίς όμως να είναι καταδικασμένη να πάει σύμφωνα με τα σχέδια της Μόσχας. Πάντως, αναμένεται ότι θα αλλάξει την Ευρώπη και θα δημιουργήσει σημεία σύγκρουσης εντός της Ουκρανίας και στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Δύση.

(Sigmalive.com)

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact