ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Απογοήτευσε ο Ερντογάν

« Αυτό το οποίο αναμενόταν ήταν τουλάχιστον η επίδειξη της φημολογούμενης αποφασιστικότητας της Τουρκικής Κυβέρνησης να βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος»

Την ελπίδα να συνειδητοποιήσει η άλλη πλευρά, αν εννοεί τα όσα λέει, ότι η μεθοδολογία δεν μπορεί να είναι το πρόσχημα για να «οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο για να δικαιολογηθεί το σχέδιο β’ της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό» εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι από τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου διαφαίνεται ότι η Άγκυρα παραμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της στο Κυπριακό, είπε «θέλω να είμαι ευθύς. Αυτό το οποίο αναμενόταν ήταν τουλάχιστον η επίδειξη της φημολογούμενης αποφασιστικότητας της Τουρκικής Κυβέρνησης να βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Με τα όσα καταδικασθέα ελέχθησαν λυπούμε να πω ότι, παρά το ότι δεν αναμενόταν με την έννοια της βεβαιότητας, απογοητεύουν και όσους ενδεχόμενα επένδυσαν στον κ. Ερντογάν.

Θέλω να ελπίζω ότι η αξιοποίηση δυνάμεων που μπορεί να παρέμβουν, η αξιοποίηση της ΕΕ και όχι μόνον, αλλά και άλλων φίλων και στρατηγικών εταίρων, θα βοηθήσουν έτσι ώστε να υπάρξει πρόοδος στη μέχρι σήμερα στασιμότητα, αλλά ιδιαίτερα στην αδιαλλαξία της κατοχικής δύναμης».

Κληθείς να αναφέρει την εκτίμησή του γιατί ο κ. Ερντογάν αρνήθηκε ότι έλαβε την επιστολή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «διότι αν αναγνώριζε ότι την παρέλαβε θεωρούσε ότι εμμέσως, ενδεχόμενα αναγνώριζε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος ανέλαβε ως κομιστής, την επέδωσε εκεί που έπρεπε να την επιδώξει και συνεπώς, δε νομίζω να είναι το μέγα θέμα να σχολιάζω. Μακάρι να ήταν οι άλλες θέσεις του ορθές και θα ήταν το τελευταίο που θα με απασχολούσε».

Σε ερώτηση για την περίοδο που επίκειται στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχει διοριστεί νέος Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, θα έχω συνάντηση μαζί του την Παρασκευή το απόγευμα. Θα είναι η πρώτη συνάντηση.

Θέλω να ελπίζω ότι ο διορισμός και η ενεργότερη εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών, με επιπρόσθετο το έντονο ενδιαφέρον από φίλες χώρες, αλλά και με την προσπάθεια να εμπλακεί ενεργότερα η ΕΕ, θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εξόδου από αδιέξοδα. Θα έχω και την ευκαιρία να συναντήσω και τον ΓΓ του ΟΗΕ τις επόμενες των εβδομάδων κατά την παρουσία μου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και ελπίζω να συνειδητοποιήσει και η άλλη πλευρά, αν εννοεί τα όσα λέγει, ότι η μεθοδολογία δεν μπορεί – μέσα από προτάσεις που υποβάλλονται – να είναι το πρόσχημα για να οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο για να δικαιολογηθεί το σχέδιο β’ της τουρκικής πλευράς».

Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact