ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Η Αμμόχωστος είναι ο καταλύτης για λύση του Κυπριακού

«Είμαστε εδώ, για να διατρανώσουμε την ισχυρή απόφασή μας πως ποτέ δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την απελευθέρωση και την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της» είπε 

Η Αμμόχωστος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την κρίσιμη δοκιμασία για το κοινό μέλλον των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι η προτεραιότητα της Αμμοχώστου «είναι ίσως ο καταλύτης του χρονίζοντος κυπριακού προβλήματος».
 
«Είμαστε εδώ, για να διατρανώσουμε την ισχυρή απόφασή μας πως ποτέ δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την απελευθέρωση και την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση του δήμου Αμμοχώστου, που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, στις παρυφές της κατεχόμενης πόλης.
 
«Ποτέ δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε τη λύση που θα μας οδηγήσει στην απαλλαγή από τα στρατεύματα κατοχής, θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των προσφύγων μας, αλλά και του συνόλου των νομίμων κατοίκων της κυπριακής γης» τόνισε.
 
Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα πως μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα βιώσουμε μια νέα πολιτική, η οποία με τη συμβολή της Τουρκίας θα οδηγεί στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και στην απαλλαγή της Κύπρου από τα κατοχικά στρατεύματα και θα δίνει την ευκαιρία σε όλους τους νόμιμους κατοίκους να απολαύσουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες.

Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τούς κάλεσε να γίνουν συνεργοί στην προσπάθεια για την επανένωση της Κύπρου και τη δημιουργία μιας πατρίδας, χωρίς κατοχικά στρατεύματα.
 
Σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση του δήμου Αμμοχώστου, ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Αλέξης Γαλανός ανέφερε ότι οι επίμονες και επίπονες προσπάθειές πολλών χρόνων, έπεισαν για την αξία της Αμμοχώστου ως ενός πολύ σημαντικού στρατηγικού χαρτιού για επίλυση του Κυπριακού.
 
Πρόσθεσε πως έπεισαν, όχι μόνο το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων στον τόπο μας, αλλά και σημαντικά κέντρα αποφάσεων και προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας, όπως ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Η επιστροφή του κλειστού μέρους της Αμμοχώστου, ως πρώτο βήμα, εξήγησε, θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική και μια νέα ώθηση στη διαδικασία συνολικής λύσης του Κυπριακού, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Κυπρίων, αποδεικνύοντας ότι όντως μπορεί να υπάρξει λύση επανένωσης και θα ανοίξει νέους ορίζοντες, αναπτυξιακούς και άλλους, για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους.
 
Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο βουλευτής Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο οποίος διάβασε χαιρετισμό του Προέδρου της ελληνικής Βουλής.
 
Στον χαιρετισμό εκφράζεται η απόλυτη στήριξη τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της Βουλής των Ελλήνων, στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη, για εξεύρεση μιας εθνικά αποδεκτής δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που θα είναι εντός του πλαισίου των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
 
Πριν από την εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε πορεία από την πλατεία Δερύνειας στο οδόφραγμα έξω από την Αμμόχωστο, όπου επιδόθηκε ψήφισμα σε αξιωματικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact