ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Ο Ερντογάν να δείξει στην πράξη ότι θέλει λύση στο Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην εξαγγελία αποστολής του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρόσας» για έρευνες που παραβιάζουν την κυπριακή κυριαρχία

Την ελπίδα ότι η επικείμενη μετάβαση στα κατεχόμενα του εκλεγμένου προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, θα δώσει κάποια σημάδια διαφορετικής αντίληψης και πολιτικής, όπως αυτά που διαμηνύει σε φίλους και εταίρους της Κύπρου εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του στο 25ο Συνέδριο των Κεντρικών Συμβουλίων των οργανώσεων των αποδήμων στη Λευκωσία, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πραγματικά θα επιδείξει στην πράξη καλή διάθεση προκειμένου να εξευρεθεί το συντομότερο λύση του Κυπριακού.

Επεσήμανε ακόμα ότι σήμερα, αυτό που δίνει νέα διάσταση στη μικρή σε μέγεθος, αλλά μεγάλη σε σημασία Κύπρο, είναι ο γεωστρατηγικός της ρόλος, είτε ως πηγής προμήθειας ενέργειας της Ευρώπης, είτε ως παράγοντα ασφάλειας της περιοχής.

«Αν αυτή η ευλογία, αυτός ο πλούτος, αξιοποιηθεί ως κίνητρο, μπορεί πραγματικά να αποτελέσει και την κινητήριο δύναμη, ώστε η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να ωφεληθεί αν βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού, διότι οι ενεργειακές της ανάγκες είναι σημαντικότερες από την αγάπη της προς την Ευρώπη», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην εξαγγελία αποστολής του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρόσας» για έρευνες που παραβιάζουν την κυπριακή κυριαρχία, λέγοντας πως «είναι αδιανόητο ακόμα και σήμερα, μπροστά στις επικείμενες συνομιλίες, να αποφασίζεται η παραβίαση, για άλλη μια φορά, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου».

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι θα γίνουν τα αναγκαία διαβήματα σε διεθνή βήματα.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, είπε ότι «επειγόμαστε για λύση από την επομένη της τουρκικής εισβολής, η οποία θα πρέπει να διασφαλίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και την ομαλή συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας σε ένα δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact