ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Σε ανοιχτή γραμμή με το Ισραήλ

Ρόλο μεσολαβητή, σε χώρες που επηρεάζουν την Τουρκία, ανέλαβε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, όπως αφήνει να εννοηθεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος δηλώνει ότι λόγω των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με το Ισραήλ.

«Είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Νετανιάχου προ μερικών ημερών και αυτό που, τουλάχιστον, γνωρίζω είναι τα διαβήματα που το Ισραήλ κάνει προς εκείνες τις χώρες που μπορούν να παρέμβουν προς την Τουρκία. Και περιορίζομαι μέχρι εδώ. Ευελπιστώ ότι εντός των ημερών θα έχουμε και ημερομηνία επίσκεψης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο» ανέφερε σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Σημερινή», την πρώτη μετά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο Κύπριος πρόεδρος απαντά στις βολές για τη χλιαρή αντίδραση του δυτικού παράγοντα λέγοντας ότι η διπλωματία, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, θα αποδώσει πολύ περισσότερα από τις ρητορικές διακηρύξεις. Σε ό,τι αφορά την ουσία του Κυπριακού, ο κ. Αναστασιάδης παραδέχεται ότι τα σημερινά δεδομένα -ακόμη και αν δεν υλοποιηθούν- δεν αφήνουν πολλά περιθώρια προσδοκιών, σημειώνοντας μάλιστα ότι, «αν δεν διακόπτονταν τώρα οι διαπραγματεύσεις, επρόκειτο σίγουρα να διακοπούν αργότερα, λόγω των εκλογών στα κατεχόμενα και των συνεπακόλουθων θέσεων που θα προβάλει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου».

Στη θέση ορισμένων κομμάτων περί ανάγκης εξέτασης εναλλακτικών μεθόδων, από αυτή των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο κ. Αναστασιάδης προειδοποιεί ότι αυτό «θα οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια». Μάλιστα, υποδεικνύει πως κάποιοι θα πρέπει να μελετήσουν το Σύνταγμα του 1960 πριν να απορρίψουν τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Εξάλλου, μιλώντας σε εκδήλωση των εκτοπισμένων από την Μόρφου ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να επιστρέψει στις συνομιλίες, υπό τον εκβιασμό και την απειλή της ‘Αγκυρας» και κατέστησε σαφές ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν άφησαν άλλη επιλογή στην κυβέρνηση από την αναστολή της συμμετοχής στις συνομιλίες.

«Είναι χρέος και οφειλή μας προς τις αρχές του διεθνούς δικαίου, προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και προς τον κυπριακό λαό που επιθυμεί λύση του Κυπριακού, να αντιδράσουμε με τον εντονότερο τρόπο και να διακηρύξουμε την αντίδρασή μας στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις» ανέφερε.

Ο Κύπριος πρόεδρος επαναβεβαίωσε ότι φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος, προσθέτοντας ότι με τη λύση του Κυπριακού θα επωφεληθούν όλοι οι πολίτες. Επίσης, σημείωσε ότι αναμένει από τους φίλους και συμμάχους να ασκήσουν την επιρροή τους, για να δημιουργηθεί το κλίμα για συνέχιση των συνομιλιών με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact