ΚΟΣΜΟΣ

Αναστασιάδης: Υπό τη μορφή πενταμερούς η διάσκεψη της Γενεύης

«Μόνο αν υπάρχει προοπτική συμφωνίας στο εδαφικό θα γίνει η πενταμερής»

Μόνο εφόσον οι δύο πλευρές βρεθούν σε ακτίνα συμφωνίας στο εδαφικό μετά την ανταλλαγή χαρτών θα πραγματοποιηθεί η διεθνής διάσκεψη στη Γενεύη για την Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας μετά το πέρας της σημερινής συνάντησής του με το Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι επαναβεβαιώθηκε η κατάθεση χαρτών στις 11 Ιανουαρίου και εφόσον ελεγχθούν και επιβεβαιωθεί ότι αυτοί κινούνται εντός του πλαισίου σημείων που έχει συμφωνηθεί, τότε θα υποβληθούν στον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν θα καταγραφούν σε δύο στήλες και θα συζητηθούν με διασταυρούμενη διαπραγμάτευση, μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Ο κύπριος Πρόεδρος της δήλωσε επίσης ότι συμφώνησε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας περί της διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό, με σαφή αναφορά ότι αν το επιθυμούν μπορούν να παρίστανται. Επίσης συμφωνήθηκε ότι θα προσκαλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι παρούσα.

«Έχουμε συμφωνήσει ότι ο γενικός γραμματέας θα ενημερώσει περί της διάσκεψης τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και θα προσκαλέσει την ΕΕ να παραβρίσκεται», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Σε ερώτηση αν τα πέντε μόνιμα μέλη θα παραβρίσκονται ή θα ενημερωθούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «όχι μόνο τα 5, αλλά και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορούν να παρίστανται, όπως επίσης, όπως έχω αναφέρει, ο γγ θα προσκαλέσει την ΕΕ να είναι παρούσα».

«Θα πρέπει να σημειώσω, βεβαίως, ότι όποιοι θα προσκληθούν δεν σημαίνει ότι θα είναι και μέρος της καθ` αυτής διαπραγμάτευσης της Συνθήκης Εγγυήσεων, διότι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες», προσέθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

Συνεπώς, σημείωσε, «θα είναι στην περιφέρεια, και αν οι δύο ηγέτες, ή οποιοσδήποτε ηγέτης, θελήσει να έχει τη συμβουλή ή τη συμβολή τους, θα μπορεί να το πράξει».

Eίπε ότι η Διάσκεψη θα γίνει υπό μορφή πενταμερούς και ότι ο ίδιος θα παρίσταται με την ιδιότητα του επικεφαλής του κράτους και του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Πρόσθεσε ότι στη Διάσκεψη θα συμμετέχουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία, καθώς και η τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact