ΚΟΣΜΟΣ

Αναστέλλει η Καταλονία την εκστρατεία για το δημοψήφισμα

Την απόφασή της να αναστείλει την εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου προκειμένου να σεβαστεί τη νομιμότητα ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Καταλονίας, εκφράζοντας παράλληλα την «αποφασιστικότητά» της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, μετά τη χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να εμποδίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας αυτής.

«Δεν μπορούμε να βάλουμε τους δημοσίους υπαλλήλους μας με την πλάτη στον τοίχο», δήλωσε ο Φρανσέσκ Ομς, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της επαρχίας, διαβεβαιώνοντας παρόλα αυτά για «την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει» προς μια διαβούλευση.

Παράλληλα η Καταλονία ξεκίνησε δικαστική μάχη ενάντια στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας, την ώρα που οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας καλούν σε νέες διαδηλώσεις.

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλονίας Νούρια ντε Γκίσπετ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο την άμεση άρση της ακύρωσης του νόμου που επιτρέπει στην επαρχία αυτή να διοργανώσει το δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου, με το σκεπτικό ότι εμποδίζει τις περιφερειακές αρχές να οργανώσουν και άλλα δημοψηφίσματα.

Αυτός ο νόμος δεν δημιουργήθηκε μόνο για το δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου και η ακύρωσή του «βλάπτει το κοινό συμφέρον», δήλωσε η ντε Γκίσπετ.

Η πλούσια αυτή επαρχία με 7,5 εκατομμύρια κατοίκους στο βορειοανατολικό τμήμα της Ισπανίας βρίσκεται σε σύγκρουση εδώ και χρόνια με τη Μαδρίτη. Η Καταλονία, η οποία αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της οικονομίας της Ισπανίας, έχει τη δική της γλώσσα και χωριστή κουλτούρα και αγωνίζεται από καιρό για μεγαλύτερη αυτονομία.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας υπέγραψε το Σάββατο ένα διάταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας.

Ήδη από τη Δευτέρα η ισπανική κυβέρνηση προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο δέχθηκε αμέσως να εξετάσει το θέμα, γεγονός που σημαίνει ότι το δημοψήφισμα αναστέλλεται μέχρις ότου αποφανθεί το δικαστήριο.

Ο Μας ειρωνεύτηκε χθες τους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι οποίοι «έσπασαν το φράγμα του ήχου. Δεν περίμεναν ούτε μία ημέρα» μέχρι να αποφασίσουν σχετικά με το θέμα.

Η κυβέρνησή του τώρα πρέπει να υποβάλει στο δικαστήριο την επιχειρηματολογία του υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Το δικαστήριο έχει στη διάθεσή του πέντε μήνες για να αποφανθεί για το θέμα, αν και ενδέχεται να επιλέξει να επισπεύσει την απόφασή του.

Στο μεταξύ οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας χαρακτηρίζουν σκάνδαλο τα όσα έγιναν και πιέζουν την κυβέρνηση της επαρχίας να αγνοήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο εκτιμούν ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του αφού ακύρωσε εν μέρει το 2010 το νέο καθεστώς του «κράτους» της Καταλονίας.

Ήδη από χθες η πρόεδρος της οργάνωσης ANC, Καταλανική εθνοσυνέλευση, Κάρμε Φορκάδελ, κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους.

«Σήμερα ξεκινά η δημιουργία της χώρας μας! Στις 19:00 όλοι μπροστά στα δημαρχεία σας!», έγραψε η ANC στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο δείχνει την πλήρη εξάρτησή του από την εκτελεστική εξουσία και αποκαλύπτει τον λόγο σεβασμό που έχουν οι ισπανικές δημόσιες αρχές για τους δημοκρατικούς κανόνες», αναφέρει μια ένωση οργανώσεων υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας σε ανακοίνωσή της.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact