ΚΟΣΜΟΣ

«Ανασχηματισμός» στη σειρά διαδοχής στη Σαουδική Αραβία -Τους αιφνιδίασε ο βασιλιάς

Μία έκπληξη επιφύλασσε ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, καθώς την Τετάρτη ανακοινώθηκε ο «ανασχηματισμός» στη σειρά διαδοχής του θρόνου.

Με τις αποφάσεις του, ενισχύθηκε η δική του γραμμή διαδοχής, αντικαταστάθηκαν υπουργοί και σύμφωνα με τους αναλυτές διαμόρφωσε το μέλλον του θρόνου για πολλές δεκαετίες.

Ο βασιλιάς Σαλμάν απομάκρυνε τον ετεροθαλή αδελφό του από τη θέση του διαδόχου του θρόνου και τον αντικατέστησε από τον ανιψιό του, ενώ προήγαγε τον αδερφό του στη θέση του αναπληρωτή διαδόχου.

Ως διάδοχος πρίγκιπας, ο Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, 55 ετών, είναι ο πιο πιθανός να ακολουθήσει τα βήματα του βασιλιά στο θρόνο. Ο πρίγκιπας που είναι και υπουργός Εσωτερικών είναι γνωστός διεθνώς ως ο «τσάρος» της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Αυτός πήρε τη θέση του πρίγκιπα Μουκρίν μπιν Αμπντουλαζίζ, που ήταν πολύ κοντά στον βασιλιά Αμπντουλάχ, ο οποίος τον είχε κατονομάσει αναπληρωτή διάδοχο, θέση που ως τότε δεν υπήρχε.

Ο Ναγιέφ είναι ο πρώτος της γενιάς του που προάγεται σε αυτή τη θέση. Εχει επιζήσει από πολυάριθμες απόπειρες αυτοκτονίες, ανάμεσά τους μία από την Αλ Κάιντα το 2009 και παίρνει τη σκυτάλη από τον πρίγκιπα Μουκρίν.

Επίσης, ο γιος του βασιλιά, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είναι ο νέος αναπληρωτής διάδοχος. Εκτιμάται ότι είναι περίπου 30 ετών και επίσης ασκεί καθήκοντα υπουργού Αμυνας. Σε αυτή τη θέση, θεωρείται ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής για το θρόνο.

Και οι δύο πρίγκιπες ανήκουν στη γενιά των εγγονών του ιδρυτή της Σαουδικής Αραβίας, του βασιλιά Αμπντουλαζίζ αλ-Σαούντ, του οποίου οι γιοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον, μετά από το θάνατό του το 1953.

Ακόμη, ο Σαλμάν- βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας από τον Ιανουάριο- απάλλαξε τον επί μακρόν υπουργό Εξωτερικών πρίγκιπα Σαούντ αλ-Φαισάλ, ο οποίος διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική της χώρας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Ο 77χρονος έχει περάσει μεγάλο διάστημα στο εξωτερικό φέτος, για λόγους υγείας.

Η αποχώρηση του πρίγκιπα Σαούντ από το υπουργείο Εξωτερικών αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ήταν στη θέση για τόσα χρόνια. Ο αντικαταστάτης του είναι ο Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ, που δεν είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας, αλλά έχει διατελέσει πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact