ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναζητά συμμαχίες η Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές ενέργειες

Με τη συνάντηση που θα έχει στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συνεχίζεται ο διπλωματικός αγώνας δρόμου της κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές ενέργειες.

Οι συνομιλίες του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών θα περιστραφούν γύρω από ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, ωστόσο με φόντο το τεταμένο κλίμα που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες εξελίξεις η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό.

Παράλληλα, από αύριο Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει μια σειρά από επισκέψεις, αρχής γενομένης από τη Σαουδική Αραβία, συνεχίζοντας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Αμπού Ντάμπι, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου) και κλείνοντας με την Ιορδανία (Αμμάν, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου). Κατά την περιοδεία του ο κ. Δένδιας θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του με θέμα τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις σε σημαντικά περιφερειακά ζητήματα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε εκ νέου την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν ανησυχεί για ένα «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία. «Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αλλά αν φοβάμαι; Όχι, δεν φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Από την πλευρά της η Άγκυρα συνεχίζει να διατηρεί υψηλούς τους τόνους. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Κυριακή πωςτο μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της χώρας του και της Λιβύης «ενοχλεί την Ελλάδα, αλλά θωρακίζει τα δικαιώματα της Τουρκίας». Επισήμανε ακόμη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ουδεμία συμφωνία για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της ανατολικής Μεσογείου, χωρίς να εμπλέκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η Τουρκία.

Επίσης επανέλαβε τη στήριξή του στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης του Φαγέζ αλ Σάρατζ, διαμηνύοντας ότι «θα παράσχουμε οποιουδήποτε είδους στήριξη κριθεί αναγκαία» και υποστήριξε ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, στερείται νομιμότητας.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο Ερντογάν είχε συνάντηση με τον Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact