ΚΟΣΜΟΣ

Αναζοπυρώνεται η επανάσταση της ομπρέλας στο Χονγκ Κονγκ

Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ ο Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ υπογράμμισε ότι δεν θα παραιτηθεί, ενώ κατηγόρησε τους φοιτητές που συμμετέχουν στις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις ότι το κίνημά τους είναι «εκτός ελέγχου» στη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε σήμερα.

Ο Λεούνγκ είπε ότι ο αποκλεισμός κεντρικών σημείων του Χονγκ Κονγκ, που πλέον εισέρχεται στην τρίτη του εβδομάδα, δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.

Στη συνέντευξή του στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Λέουνγκ σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για διάλογο με τους επικεφαλής των φοιτητών, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρήσης «της ελάχιστης δυνατής βίας» για να εκδιωχθούν οι καταληψίες από τους δρόμους.

Οι τελευταίες εβδομάδες «απέδειξαν ότι ένα μαζικό κίνημα είναι εύκολο να ξεκινήσει, όμως δύσκολο να σταματήσει», σημείωσε. «Και κανείς δεν μπορεί να ορίσει την κατεύθυνση και τον ρυθμό του κινήματος. Πλέον είναι ένα κίνημα εκτός ελέγχου», υπογράμμισε.

Εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και σήμερα, με περίπου 200 σκηνές να έχουν στηθεί στον πιο εμπορικό δρόμο του Χονγκ Κονγκ που οδηγεί στην οικονομική συνοικία Σέντραλ. Παράλληλα αρκετοί διαδηλωτές παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας έξω από το κτίριο της έδρας της κυβέρνησης και σε τουλάχιστον δύο ακόμη σημεία.

Οι διαδηλωτές ζητούν τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών για τον κυβερνήτη της πρώην βρετανικής αποικίας το 2017. Μολονότι η Κίνα δέχθηκε να θεσπίσει την καθολική ψηφοφορία στις επόμενες εκλογές, εννοεί να διατηρήσει τον έλεγχο των υποψηφιοτήτων, μια πρόταση απαράδεκτη για τους διαδηλωτές που από τις 28 Σεπτεμβρίου έχουν βγει στους δρόμους κατά δεκάδες χιλιάδες.

Στη συνέντευξη ο Λέουνγκ είπε ότι οι πιθανότητες το Πεκίνο να αλλάξει στάση είναι «μηδενικές».

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να πείσει τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τους δρόμους και θα αποφύγει τη χρήση βίας, αν αυτό είναι δυνατό, πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Ο επικεφαλής των φοιτητών Λέστερ Σουμ δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTHK ότι απέστειλε μια ανοικτή επιστολή στον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ με την οποία επιθυμεί να του δείξει ότι οι διαδηλώσεις είναι «ένα ειρηνικό, δημοκρατικό κίνημα» και όχι ένα επαναστατικό.

Στην επιστολή που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ο Σουμ ζητεί «ένα δημοκρατικό σύστημα που θα προσφέρει ίσα δικαιώματα», αλλά και «τα προβλήματα του Χονγκ Κονγκ να επιλύονται στο Χονγκ Κονγκ» χωρίς την παρέμβαση του Πεκίνου.

«Το κίνημα Occupy Central σήμερα στο Χονγκ Κονγκ σίγουρα δεν είναι (…) μια επανάσταση, αλλά μάλλον ένα κίνημα για τη δημοκρατία», υπογραμμίζει στην επιστολή του.

Ο Σουμ πρόσθεσε ότι οι διαμαρτυρίες ενδέχεται να κλιμακωθούν και πάλι, αν η κυβέρνηση αρνηθεί να ξεκινήσει διάλογο για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ ανέβαλε τις συνομιλίες όταν οι ηγέτες των διαδηλωτών κάλεσαν σε μια κινητοποίηση για να αυξηθεί η πίεση προς τις αρχές.

Χθες Σάββατο το RTHK επικαλούμενο μια εκτελεστική σύμβουλο του Χονγκ Κονγκ, την Ρετζίνα Ιπ, μετέδωσε ότι οι συνομιλίες ενδέχεται να πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα. «Άκουσα επίσης από την επικεφαλή της κυβέρνησης (Λαμ) ότι γίνονται προσπάθειες, αν και μέσω μεσολαβητών, για την επανάληψη των συνομιλιών, για την επανέναρξη των συνομιλιών, οπότε δεν έχουν χαθεί όλα», είπε η Ιπ.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact