ΚΟΣΜΟΣ

Ανένδοτοι στο Χονγκ Κονγκ: Με τις ομπρέλες τους ζητούν Δημοκρατία

Όχι μόνο απέρριψαν ασυζητητί τις εκκλήσεις για τερματισμό των κινητοποιήσεων τους οι ακτιβιστές στο Χονγκ-Κονγκ, αλλά φιλοδοξούν να εκμεταλλευτούν τη σημερινή εθνική εορτή για την 65η επέτειο από την ίδρυση της κομμουνιστικής Κίνας, προκειμένου να αυξήσουν την προσέλευση του κόσμου στους δρόμους της πόλης.

Οι διοργανωτές θεωρούν βέβαιο ότι σήμερα θα συρρεύσουν πολλαπλάσια πλήθη και θα ενωθούν με τα δημοκρατικά αιτήματά τους. Χθες, για τρίτη συνεχή ημέρα, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ, αψηφώντας τη βροχή και ανοίγοντας τις ομπρέλες τους, που έχουν γίνει το σύμβολο της πολιτικής ανυπακοής, με αποτέλεσμα η εξέγερση να βαφτιστεί «Επανάσταση της ομπρέλας».

Το κίνημα «Occupy Central» ξεκίνησε ως έκφραση διεκδίκησης, για να μετατραπεί σε ένα ποτάμι λαϊκής απαίτησης πολιτικών μεταρρυθμίσεων και εκδημοκρατισμού της άλλοτε βρετανικής αποικίας, των 7 εκατομμυρίων ψυχών. Οι διαδηλωτές ζητούν να αποσυρθεί το σχέδιο ψηφοφορίας του κυβερνήτη που ανακοινώθηκε στις 31 Αυγούστου από το Πεκίνο. Σύμφωνα με αυτό οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν τον επόμενο ηγέτη τους το 2017, αλλά θα κληθούν να επιλέξουν μόνο μεταξύ δύο ή τριών υποψηφίων, τους οποίους θα έχει εγκρίνει μία επιτροπή φίλα προσκείμενη στο Πεκίνο. Μια διαδικασία που οι ακτιβιστές αποκαλούν «κάλπικη δημοκρατία».

«Οι ιδρυτές του Occupy Central είχαν πει επανειλημμένα πως εάν το κίνημα τεθεί εκτός ελέγχου, θα το καλούσαν να σταματήσει. Να τηρήσουν αυτήν τους την δέσμευση και να σταματήσουν αμέσως αυτήν την εκστρατεία», απαίτησε ο κυβερνήτης, Λιουνγκ Τσουνγκ-Γινγκ, για να λάβει την… αποστομωτική απάντηση των διαδηλωτών. Του έδωσαν διορία έως την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου προκειμένου να κινήσει τις διαδικασίες για εκλογική αυτονομία της περιφέρειας και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, προτού παραιτηθεί!

hong-kong-protests-umbrella-revolution-570

«Περάσαμε πάνω από μία εβδομάδα κάτω από την ήλιο, κάτω από σπρέι πιπεριού, φυσικά και μπορούμε να σταθούμε στη βροχή. Τίποτα δεν μας σταματά», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ένας φοιτητής. «Πιστεύω ότι η συμμετοχή θα είναι μαζική, πάνω από 100.000 άνθρωποι αναμένονται απόψε κι ενώ θα ξημερώνει η εθνική εορτή», είπε ο μάνατζερ hedge fund και ακτιβιστής του κινήματος, Εντ Τσιν.

Οι διαδηλώσεις συνιστούν τις οξύτερες εκδηλώσεις πολιτικής ανυπακοής που έχει βιώσει η πρώην βρετανική αποικία από το 1997, όταν περιήλθε στον κινεζικό έλεγχο. Αναλυτές πιστεύουν ότι οι πιθανότητες υποχώρησης του Πεκίνου είναι σχεδόν ανύπαρκτες, με αποτέλεσμα το πολιτικό μέλλον μιας μέχρι πρότινος ειρηνικής και σταθερής πόλης να είναι αβέβαιο.

Η ατμόσφαιρα μυρίζει πια… μπαρούτι στην κοιτίδα του καπιταλισμού της Κίνας, τον «οικονομικό πνεύμονα» της χώρας των Δράκων, καθώς οι διαδηλωτές θεωρούν πως ίσως είναι ζήτημα ωρών η απόφαση της κυβέρνησης για ανάληψη δράσης από τις αστυνομικές αρχές.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact