ΚΟΣΜΟΣ

Ανεξάρτητη έρευνα για στην Κριμαία ζητεί ο Μούιζνιεκς


Ο Επίτροπος έκανε λόγο για δολοφονίες, εξαφανίσεις, κακομεταχείριση κρατουμένων και αυθαίρετες κρατήσεις στην Κριμαία από ένοπλες ομάδες

Σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία από τον Μάρτιο του 2014 μέχρι σήμερα κατήγγειλε ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του σε Κίεβο, Μόσχα και Συμφερόπολη.

Ολοκληρώνοντας σήμερα την διερευνητική αποστολή του στο Κίεβο, στη Μόσχα και στη Συμφερόπολη (7η-12η Σεπτεμβρίου 2014), ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς με σύντομη δημόσια αναφορά του, υποστηρίζει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγιναν στην Κριμαία από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα.

Ο Επίτροπος έκανε λόγο για δολοφονίες, εξαφανίσεις, κακομεταχείριση κρατουμένων και αυθαίρετες κρατήσεις στην Κριμαία από ένοπλες ομάδες, οι οποίες -σημειώνει- παραμένει ασαφές το δικαίωμα να φέρουν όπλα.

«Είναι ζωτικής σημασίας να διεξαχθεί μία αποτελεσματική έρευνα για πιθανές παραβιάσεις του δικαιώματος στη ζωή και την απαγόρευση των βασανιστηρίων και να εξασφαλισθεί ότι οι δράστες (των παραβιάσεων αυτών) θα λογοδοτήσουν», ανέφερε ο Επίτροπος και υπογράμμισε πως «η ατιμωρησία είναι ασύμβατη με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Επικαλούμενος επαφές του που είχε με τους Συνηγόρους του Πολίτη στο Κίεβο και την Μόσχα, ο Επίτροπος Μούιζνιεκς εξέφρασε ανησυχία για τις διώξεις που υφίστανται δημοσιογράφοι και το κλείσιμο πολλών μέσων ενημέρωσης στην περιοχή.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η δύσκολη κατάσταση στις φυλακές της Κριμαίας ήταν μεταξύ των θεμάτων που έθεσαν στον Επίτροπο οι Συνήγοροι του Πολίτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι με βάση έκθεση της Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2013, οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές της Συμφερόπολης ήταν άθλιες.

Ο Επίτροπος πρόκειται να δώσει την πλήρη έκθεση του στην δημοσιότητα τις προσεχείς βδομάδες.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact