ΚΟΣΜΟΣ

Ανήλικος ανακάλυψε θησαυρό που ανήκε σε διάσημο δανό βασιλιά

Κοσμήματα και μαργαριτάρια μεταξύ των ευρημάτων στο γερμανικό νησί Ρίγκεν

Ένα μοναδικό θησαυρο που πιθανόν ανήκε στον βασιλιά Χάραλντ τον Κυανόδοντα, ο οποίος εισήγαγε τον χριστιανισμό στη Δανία ανακάλυψε ένας 13χρονος και ένας ερασιτέχνης αρχαιολόγος στο γερμανικό νησί Ρίγκεν.

Ο θησαυρός αποτελείται από εκατοντάδες νομίσματα, μαργαριτάρια, ένα σφυρί του Θορ, σπασμένα δαχτυλίδια και καρφίτσες, μεταδίδει σήμερα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) επικαλούμενο τον ερασιτέχνη αρχαιολόγο Ρενέ Σεν και το περιφερειακό αρχαιολογικό γραφείο.

Ο Σεν και ο μαθητής Λούκα Μαλασνιτσένκο ανακάλυψαν τον Ιανουάριο ένα νόμισμα με τη βοήθεια ανιχνευτή μετάλλων σ’ έναν αγρό κοντά στο χωριό Σαπρόντε, στο νησί Ρίγκεν στη Βαλτική. Και οι τοπικές αρχές προχώρησαν στις 14 και 15 Απριλίου στην εκσκαφή του θησαυρού.

Γύρω στα εκατό νομίσματα φαίνεται πως χρονολογούνται από την εποχή του βασιλείου του Χάραλντ 1ου (910-987), ενός βασιλιά που απέρριψε τις δοξασίες των Βίκινγκ, ενοποίησε τη Δανία και άρχισε τον εκχριστιανισμό της μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Βρέθηκαν επίσης πιο αρχαία νομίσματα που προέρχονται από τόπους πολύ μακρινούς, όπως ένα ντιρχάμ της Δαμασκού που είχε μετατραπεί σε κόσμημα και χρονολογείται από το 714.

Τα πιο πρόσφατα νομίσματα χρονολογούνται από το 980, γεγονός που κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν πως ο θησαυρός αυτός μπορεί να κρύφτηκε από το περιβάλλον του Χάραλντ του 1ου ο οποίος, αφού το 986 έχασε μια μάχη εναντίον του ίδιου του γιου του, είχε διαφύγει προς την Πομερανία όπου και πέθανε έναν χρόνο αργότερα, σύμφωνα με τη λογοτεχνία του 10ου αιώνα, εξηγεί το DPA.

«Έχουμε εδώ μια σπάνια περίπτωση, όπου μια ανακάλυψη μοιάζει να συνδέεται με ιστορικές πηγές», εξηγεί ο επικεφαλής αρχαιολόγος του γερμανικού κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας Ντέτλεφ Γιάντσεν, «ο θησαυρός του Σαπρόντε είναι μια ανακάλυψη μοναδική στο είδος της».

Κοσμήματα που χρονολογούνται από την ίδια εποχή είχαν ήδη ανακαλυφθεί όχι μακριά από εκεί, στο νησί Χίνενζεε στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι ιστορικοί της περιοχής θεωρούν επίσης πως αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα μπορεί να είχαν κρυφτεί κατά τη φυγή του βασιλιά.

Ο Χάραλντ ο Κυανόδους είναι μια σημαντική ιστορική φυσιογνωμία στον σκανδιναβικό χώρο. Προς τιμήν του πήρε το όνομά της η τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας Bluetooth.

Το σύμβολο του Bluetooth είναι εξάλλου ένα μίγμα δύο γραμμάτων του ρουνικού αλφαβήτου που αντιπροσωπεύουν τα αρχικά του βασιλιά Χάραλντ.

(φωτογραφία αρχείου)

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact