ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία για μια… παρεξήγηση μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας που θα σπείρει τον όλεθρο

Η μη ανοικτή γραμμή μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ κάνει πιο πιθανό ένα «ατύχημα»

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας τις τελευταίες ημέρες είναι άκρως τεταμένες, με πολλούς να φοβούνται έναν πυρηνικό όλεθρο, σε περίπτωση που μια από τις δύο πλευρές δεν αποδειχθεί τόσο ψύχραιμη. Στο παρελθόν η ανθρωπότητα είχε ζήσει παρόμοιες στιγμές μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας, αλλά, παρά τις οριακές καταστάσεις, η «κόκκινη γραμμή» δεν ξεπεράστηκε.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν μέσω των τελευταίων δεκαετιών οργανώσει μηχανισμούς πρόληψης και αντιμετώπισης κρίσεων, φοβούμενες το ενδεχόμενο αυτές να βρεθούν εκτός ελέγχου. Στους μηχανισμούς αυτούς έχουν ενταχθεί τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης, δορυφόροι, αλλά και υπερπτήσεις, προκειμένου ΗΠΑ και Ρωσία να καταγράφουν εκατέρωθεν τις αμυντικές εξελίξεις και κινήσεις.

Ωστόσο, ενώ τέτοιο δίκτυο ασφάλειας δεν έχει οργανωθεί μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προκαλώντας την ανησυχία των ειδικών αμυντικών αναλυτών. Πολλοί από αυτούς φοβούνται ότι ένα ατύχημα, μία… παρεξήγηση ή παρανόηση, ή εσφαλμένη ανάγνωση μιας δήλωσης που έκανε η άλλη πλευρά, μπορεί να προκαλέσει μία πλήρη πολεμική ανάφλεξη.

Η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο κλιμακώθηκε επικίνδυνα τις τελευταίες 48 ώρες, μετά την προειδοποίηση της Πιονγκγιάνγκ προς την Ουάσινγκτον για ένα «επώδυνο μάθημα», μετά την ομόφωνη έγκριση των νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και την επιθετική δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για απάντηση με «φωτιά και οργή» από την πλευρά των ΗΠΑ. Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε τη Βόρεια Κορέα, η οποία απάντησε με δήλωση για προετοιμασία σχεδίων πυραυλικής επίθεσης κατά του Γκουάμ στον Ειρηνικό ωκεανό.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ελάχιστα κανάλια επικοινωνίας μέσω των οποίων οι δύο πλευρές μπορούν ν’ ανταλλάξουν προτάσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε από το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα που εξελίσσει η Πιονγιάνγκ.

«Έχουμε μερικούς κατά περίπτωση τρόπους επικοινωνίας με τη Βόρεια Κορέα, αλλά δεν έχουμε μία δίοδο επικοινωνίας που θα μπορούσε ν’ αντέξει την πίεση μιας σειράς κρίσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Γούλφσταλ υψηλόβαθμος σύμβουλος για τη μη επέκταση των όπλων μαζικής καταστροφής στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις κι έτσι δεν έχουν πρεσβείες η μία στην πρωτεύουσα της άλλης. Διατηρούν επαφές, μέσω των διπλωματικών αποστολών τους στον ΟΗΕ, των πρεσβειών τους στο Πεκίνο, αλλά και τις συναντήσεις μεταξύ αξιωματικών του στρατού στο Πανμουντζόμ, ένα για σημείο εντός της στρατικοποιημένης ζώνης στα σύνορα που χωρίζουν στα δύο την Κορεατική Χερσόνησο, όπου υπογράφτηκε η εκεχειρία για τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων του Πολέμου στην Κορέα (1950-1953).

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα δεν έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνευσης, ενώ τεχνητά παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον στέλνει «μηνύματα» στην Πιονγκγιάνγκ μέσω του Πεκίνου, αλλά και της Σουηδίας, που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα.

Στο παρελθόν είχε εγκατασταθεί μία τηλεφωνική γραμμή έκτακτης επικοινωνίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και την Πιονγιάνγκ, αλλά ο Βορειοκορεάτης πρόεδρος, Κιμ Γιονγκ Ουν, επιδείνωσε το 2013 αυτήν τη δίοδο επικοινωνίας, ενώ έχει αρνηθεί να την αποκαταστήσει, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γκάρι Σαμόρε, πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου, που σήμερα εργάζεται σε επιστημονικό κέντρο του πανεπιστημίου Χάρβαρντ για την επιστήμη και τις διεθνείς σχέσεις.

«Δεν μπορείς να διαχειριστείς αυτή την κρίση μέσω tweets ή μέσω δημοσίων δηλώσεων», σημείωσε ο Τζόζεφ Σιριντσιόνε, πρόεδρος του κέντρου ελέγχου όπλων (Ploughshares Fund), αναφερόμενος στην προτίμηση του προέδρου Τραμπ να χρησιμοποιεί το Twitter, αλλά και δημόσιες δηλώσεις.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact