ΚΟΣΜΟΣ

Τα ανοιχτά μέτωπα της Τουρκίας

Ο Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες μέρες επέλεξε τη στρατηγική της έντασης και οι αναλυτές καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί ο Τούρκος ηγέτης έλαβε αυτή την απόφαση.

«Τους προειδοποιούμε όλους να μην κάνουν λανθασμένες κινήσεις στην Κύπρο και το Αιγαίο. Μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις κινήσεις τους» είπε ο τούρκος πρόεδρος λίγες ώρες μετά το νέο επεισόδιο στα Ίμια. Και πρόσθεσε:

«Κανείς να μην νομίζει ότι μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου. Από εδώ προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όριά τους στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς».

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, ο τούρκος πρόεδρος συνέστησε στην Κύπρο να μην ξεπεράσει τα όρια μετά το περιστατικό με το σκάφος του ελληνικού λιμενικού το οποίο εμβολίστηκε από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής.

Τουλάχιστον όσο αφορά την Κύπρο και το Αιγαίο η επιδίωξη των Τούρκων είναι η άσκηση πίεσης στην άλλη πλευρά για επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων με πολιτική λύση και όχι νομική και αυτό διότι η νομική δεν θα ικανοποιούσε τις επιδιώξεις της.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας Γρηγόριο Τσάλτα, η Τουρκία επαναλαμβάνει περίπου κάθε 10 χρόνια την ίδια τακτική δημιουργώντας μια κρίση για την οποία στη συνέχεια απευθύνεται στην Ελλάδα για επίλυσή της.

Συνήθως τα ζητήματα που άπτονται της κατασκευασμένης κρίσης έχουν να κάνουν με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, κυρίως της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Αυτό συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο με τα συνεχόμενα επεισόδια πέριξ των Ιμίων αλλά και στην Κύπρο με την παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων που παρεμποδίζουν τη διέλευση του SAIPEM 1200 στον στόχο «Σουπιά».

Το τρίτο και πιο σημαντικό ανοιχτό μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία έχει να κάνει με την κατάσταση στα νοτιοδυτικά της σύνορα μετά την κρίση που η ίδια δημιούργησε εισβάλλοντας στο Αφρίν όπου τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα σχεδίαζαν οι Τούρκοι επιτελείς αφού η αντίσταση από το YPG και το YPK δεν έχει καμφθεί και οι απώλειες στα στρατεύματα είναι τεράστιες.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact