ΚΟΣΜΟΣ

Άνοιγμα συνόρων εντός Σένγκεν προτείνει η Κομισιόν

Η Κομισιόν συνιστά στα κράτη μέλη του Σένγκεν και στα συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν να άρουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα έως τις 15 Ιουνίου 2020 και να παρατείνουν τον προσωρινό περιορισμό των μη απαραίτητων ταξιδιών προς την ΕΕ έως τις 30 Ιουνίου 2020, ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, η αρμόδια Επίτροπος Ύλβα Γιόχανσον, μετά από σχετική απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Η Κομισιόν προτείνει μάλιστα όρους για μια σταδιακή άρση των εναπομείναντων περιορισμών μετά τις 30 Ιουνίου.

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι “δεδομένου ότι η κατάσταση σε ορισμένες τρίτες χώρες παραμένει κρίσιμη, δεν προτείνει γενική άρση των περιορισμών ταξιδιού σε αυτό το στάδιο”, αλλά οι χώρες για τις οποίες θα αρθούν οι περιορισμοί, θα επιλέγονται από κοινού από τα Κράτη Μέλη “βάσει ενός συνόλου αρχών και αντικειμενικών κριτηρίων”.

Για χώρες στις οποίες ο περιορισμός θα παραμένει σε ισχύ, η Κομισιόν προτείνει τη διεύρυνση των κατηγοριών των επιτρεπόμενων ταξιδιωτών ώστε να συμπεριλάβουν, για παράδειγμα, διεθνείς φοιτητές.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι δράσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να συντονιστούν και να είναι ομοιόμορφες για να είναι αποτελεσματικές. “Καθώς οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στην ΕΕ μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα από τη μια χώρα στην άλλη, είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να συντονίσουν τις αποφάσεις τους σχετικά με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών”.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν σε έναν κοινό κατάλογο χωρών εκτός ΕΕ για τις οποίες μπορούν να αρθούν οι περιορισμοί ταξιδιού από την 1η Ιουλίου, ο οποίος θα επανεξετάζεται τακτικά”, τονίζει η Κομισιόν.

Αναλυτικά, για τις τρίτες χώρες η Κομισιόν προτείνει η απόφαση άρσης των περιορισμών για κάθε συγκεκριμένη τρίτη χώρα να βασίζεται στην επιδημιολογική κατάσταση, τη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων περιορισμού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και το κατά πόσον η χώρα αυτή έχει άρει τους περιορισμούς ταξιδιού προς την ΕΕ ή όχι. Οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν πρώτα με χώρες των οποίων η επιδημιολογική κατάσταση είναι παρόμοια με τον μέσο όρο της ΕΕ και όπου υπάρχουν επαρκείς δυνατότητες αντιμετώπισης του ιού. Οι περιορισμοί πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για χώρες των οποίων η κατάσταση είναι χειρότερη από ό, τι στην ΕΕ.

Επιπλέον η Κομισιόν προτείνει έναν μηχανισμό συντονισμού με τον οποίο θα υποστηρίζει τα κράτη μέλη και τα συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν σε τεχνικό επίπεδο και θα διευκολύνει την κατάρτιση ενός καταλόγου χωρών για τις οποίες θα μπορούσαν να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Οι αποφάσεις για την άρση των περιορισμών θα πρέπει στη συνέχεια να συμφωνηθούν με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου μηχανισμού αντιμετώπισης πολιτικών κρίσεων της ΕΕ. Τα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις με συντονισμένο τρόπο και να εξασφαλίζουν ομοιόμορφη εφαρμογή σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτή θα είναι μια δυναμική διαδικασία και ο ολοκληρωμένος μηχανισμός αντιμετώπισης πολιτικών κρίσεων θα χρειαστεί να συντονίσει περαιτέρω ενημερώσεις.

Ξεκαθαρίζεται ότι θα είναι δυνατή η επανεισαγωγή ταξιδιωτικών περιορισμών για μια συγκεκριμένη χώρα εάν τα κριτήρια δεν πληρούνται πλέον. Επιπλέον, τα κράτη μέλη μπορούν ακόμη να αρνηθούν την είσοδο σε ταξιδιώτες εκτός ΕΕ που αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία, ακόμη και προέρχονται από μια χώρα για την οποία ήρθησαν οι περιορισμοί.

Προς το παρόν η Κομισιόν συνιστά επίσης την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία από την 1η Ιουλίου, δεδομένου ότι η επιδημιολογική τους κατάσταση είναι παρόμοια ή καλύτερη από αυτήν της ΕΕ.

Όπου εξακολουθούν να ισχύουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι ταξιδιώτες που σπουδάζουν εξαιρούνται, μαζί με εργαζόμενους με υψηλά προσόντα εκτός ΕΕ, εάν η απασχόλησή τους είναι απαραίτητη από οικονομική άποψη και η εργασία δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί στο εξωτερικό. Οι πολίτες της ΕΕ και οι πολίτες των συνδεδεμένων κρατών Σένγκεν και οι υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους, θα πρέπει επίσης να εξαιρούνται από τον περιορισμό ταξιδιού ανεξάρτητα από το εάν επιστρέφουν στην πατρίδα τους ή όχι, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα .

Τέλος, σημειώνεται ότι τα περισσότερα κράτη μέλη αποφάσισαν να αναστείλουν ή να μειώσουν την επεξεργασία αιτήσεων θεώρησης ως μέρος μέτρων που σχετίζονται με την πανδημία. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες βίζας και τα κράτη μέλη θα πρέπει να συγχρονίσουν την επανέναρξη των πράξεων θεώρησης με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact