ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

‘Ανοιξε ο δρόμος για την επιστροφή χιλιάδων ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους

Μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε τις περικοπές στις συντάξεις αντισυνταγματικές, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή χιλιάδων ευρώ στους συνταξιούχους.

Τα αναδρομικά θα καλύπτουν κατ’ ελάχιστον διάστημα 12 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) και κατά μέγιστο όριο 3,5 έτη (Ιούνιος 2015-Δεκέμβριος 2018).

Αναδρομικά στις συντάξεις φέρνουν οι πρώτες 80 αποφάσεις που έχουν εκδοθεί ως το τέλος του 2018 υπέρ των συνταξιούχων και μάλιστα μέσα σε αυτές είναι και απόφαση Εφετείου που διατάσσει τα Ταμεία (ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ) να επιστρέψουν ως και 27.935 ευρώ, εν προκειμένω από τις μειώσεις του νόμου 4093 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Οι 80 αποφάσεις, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος μέσα από επίσημα στοιχεία, που καταχωρίσθηκαν πρόσφατα στα δικαστικά μητρώα από τα Πρωτοδικεία όλης της χώρας, ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για επιστροφές χρημάτων σε όλους τους συνταξιούχους που έχουν υποστεί μία ή και περισσότερες περικοπές από νόμους που το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τις έκρινε αντισυνταγματικές και διέταξε την ακύρωσή τους από τον Ιούνιο του 2015 και μετά.

Η κυβέρνηση όμως δεν συμμορφώθηκε και συνέχισε να επιβάλλει μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές ως και το 2018, οδηγώντας πάνω από 2 εκατομμύρια συνταξιούχους σε αιτήσεις για διακοπή των περικοπών και κυρίως για το πάγωμα της παραγραφής των ποσών που διεκδικούν πλέον με αγωγές.

Τσουνάμι οι προσφυγές των συνταξιούχων

Ήδη, στα Ταμεία καταφθάνουν μαζικά και κατά χιλιάδες τα δικόγραφα των αγωγών με προσφυγές συνταξιούχων του 2018 αλλά και του 2019.

Η νέα χρονιά αναμένεται να είναι «χρονιά των αναδρομικών» που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα λάβουν οι συνταξιούχοι.

Το κλειδί για το διάστημα των επιστροφών το έχει το ΣτΕ, καθώς αναμένεται μια νέα διευκρινιστική απόφαση για το αν αυτά που είπε τον Ιούνιο του 2015 σημαίνουν επιστροφές από εκείνη την ημερομηνία και μετά, δηλαδή για 3,5 έτη ως το τέλος του 2018, ή αν οδηγηθεί σε νέα κρίση, διαφορετική από την πρώτη, περιορίζοντας τα αναδρομικά για ένα έτος, δηλαδή από Ιούνιο 2015 ως Μάιο 2016 που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι συμμορφώθηκε και διέκοψε τις παράνομες μειώσεις ψηφίζοντας το νόμο Κατρούγκαλου.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact