ΚΟΣΜΟΣ

Aνθελληνική στάση απο τα Γερμανικά μέσα: «Η Ελλάδα οφείλει να κάνει υποχωρήσεις στο Αιγαίο»

Αρκετά προκλητικά άρθρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες στον γερμανικό τύπο.

Κρατώντας μία ανέκαθεν πιο φιλοτουρκική στάση, δεν είναι λίγα τα γερμανόφωνα ΜΜΕ που από την πρώτη μέρα της κλιμάκωσης με το Oruc Reis στο Καστελόριζο υποστηρίζουν πως η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε…γενναίες υποχωρήσεις αν θέλει να έρθει σε συμφωνία με τους Τούρκους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γερμανόφωνη ελβετική εφημερίδα “Neue Zürcher Zeitung”, η οποία φιλοξενεί δηλώσεις του καθηγητή Χένινγκ Γέσεν από το Διεθνές Ναυτιλιακό Πανεπιστήμιο του Μάλμε, σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Ερντογάν υποχωρεί στη διένεξη για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο».

Η εφημερίδα ωστόσο , πέρα από τον τίτλο, αναπτύσσει μία πιο…ανθελληνική στάση, κατηγορώντας έμμεσα την Ελλάδα ότι αναπτύσσει «μαξιμαλιστικές πολιτικές» στο Αιγαίο και καλώντας την Αθήνα να προβεί σε αναγκαστικές υποχωρήσεις για τα νησιά!

Ο εν λόγω καθηγητής, πέρα από την παρουσίαση της λανθασμένης ρητορικής της Τουρκίας, σημειώνει πως και όσα υποστηρίζει η Ελλάδα περί νησιών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι «αμφισβητούμενα και δεν έχουν απόλυτα νομική βάση»!

«Μια προοπτική συμφωνίας με Ελλάδα και Κύπρο δεν υπάρχει, μιας και νομικά η κατάσταση είναι περίπλοκη. Άγνωστο παραμένει τι ακριβώς συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία της Άγκελας Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Το δίκαιο προβλέπει όμως σαφώς το δικαίωμα ΑΟΖ σε κατοικημένα νησιά. Δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο όταν αγνοείς την ύπαρξη της Κρήτης. Όμως και οι ελληνικές θέσεις έχουν αμφισβητούμενη νομική βάση.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να είναι ότι η Τουρκία χάνει τα πάντα. Η Ελλάδα, αν θέλει να είναι δίκαιη, οφείλει να κάνει υποχωρήσεις, πχ στα νησιά. Όσο όμως και οι δύο πλευρές επιμένουν σε μαξιμαλιστικές θέσεις, είναι αδύνατος ένας εποικοδομητικός διάλογος».

Θυμίζουμε πως εκτός του εντελώς ανυπόστατου επιχειρήματος της Τουρκίας για το ότι τα νησιά δήθεν δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, κλασσική ρητορική της Άγκυρας εδώ και χρόνια είναι πως τα ελληνικά νησιά, ιδιαίτερα αυτά που είναι πλησίον των μικρασιατικών ακτών, πρέπει να είναι πλήρως αποστρατικοποιημένα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact