ΚΟΣΜΟΣ

Ανθρωπιστική απάντηση για το μεταναστευτικό θέλει ο Ντομπρόβσκις

«Η Ευρώπη οφείλει να βοηθήσει τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες»

Δοκιμασία για την Ευρώπη που χρειάζεται «ανθρωπιστική απάντηση» χαρακτηρίζει τη μεταναστευτική κρίση ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Η Ευρώπη περνά μια δοκιμασία, όμως μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν βρούμε γρήγορα μια κοινή μέθοδο αντιμετώπισης», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post. Επέκρινε, όμως, το γεγονός ότι «σήμερα μερικές χώρες μέλη υποδέχονται πολλούς πρόσφυγες και φέρουν το οικονομικό και οργανωτικό βάρος, ενώ άλλες αναζητούν άλλη προσέγγιση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε πολλές προτάσσεις, μία εκ των οποίων είναι οι αναγκαστικές ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι «αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι πάνω απ’ όλα μια ανθρωπιστική κρίση, μια πρόκληση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως η οικονομική κρίση. Γι’ αυτό η Ευρώπη πρέπει να βρει μια ανθρωπιστική απάντηση. Η Ευρώπη οφείλει να βοηθήσει τις χώρες από τις οποίες προέρχεται η πλειονότητα των προσφύγων και των μεταναστών» τόνισε.

«Πρέπει να σταθεροποιήσουμε τις χώρες αυτές. Επίσης οι γειτονικές χώρες χρειάζονται οικονομική και οργανωτική βοήθεια για να φροντίζουν καλύτερα τους πρόσφυγες. Χώρες όπως ο Λίβανος και η Τουρκία υποδέχονται πολύ περισσότερους πρόσφυγες απ’ ό,τι οι ευρωπαϊκές χώρες αναλογικά με τον πληθυσμό και την οικονομική τους ισχύ. Και φυσικά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συγκρούσεις και τους πολέμους που προκαλούν τα προσφυγικά ρεύματα», είπε.

Σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη Σένγκεν, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι η ελευθερία της κίνησης μεταξύ των χωρών που την έχουν υπογράψει αποτελεί «θεμελιώδη πυλώνα των ελευθεριών στην ΕΕ». Παρόλα αυτά εκτίμησε ότι στην τρέχουσα κατάσταση «η αναστολή της ισχύος της συνθήκης είναι σωστή», υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτό το μέτρο πρέπει να είναι «προσωρινό».

Όταν ρωτήθηκε αν είναι καλό ή κακό το γεγονός ότι εξαιτίας της τρέχουσας μεταναστευτικής κρίσης έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο Ντομπρόβσκις απάντησε: «Η εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας 86 δισεκ. ευρώ από την Αθήνα προχωρά καλά, ακόμη και με την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ένα σημαντικό μέρος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

«Αν διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα της χώρας, η Ελλάδα θα μπορέσει το επόμενο έτος να επιστρέψει στην ανάπτυξη του 2014. Πέρυσι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,7%, δημιουργήθηκαν 100.000 νέες θέσεις εργασίας και υπήρξε ένα μικρό πλεόνασμα. Γιατί αυτό να μην είναι εφικτό και το επόμενο έτος;», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact