ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις από τη «μυστική» αναγόρευση σε επίτιμο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γερμανού με περίεργες απόψεις για τη Μάχη της Κρήτης

Σε… σίριαλ μετατράπηκε η αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης του Γερμανού καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ, το βιβλίο του οποίου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο νησί.

Ειδικότερα, σε βιβλίο που είχε εκδοθεί το 2011 ο Χάιντς Ρίχτερ χαρακτήριζε «μύθο» τη σημασία της Μάχης της Κρήτης, ενώ αμφισβήτησε τον ρόλο που έπαιξε η  αντίσταση των Κρητικών στην εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την καθυστέρηση των γερμανικών δυνάμεων.

Ο καθηγητής τονίζει ότι «το επαναλαμβανόμενο επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις ΜΑΡΙΤΑ και ΕΡΜΗΣ καθυστέρησαν κατά έξι εβδομάδες τη γερμανική επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης ζει ως μύθος, τον οποίο τείνουν να πιστεύουν οι Ελληνες. Και με το να καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι η ελληνική συμβολή στον πόλεμο ήταν αποφασιστικής σημασίας για τη νίκη των Συμμάχων τονώνεται το ελληνικό εθνικό φρόνημα».

Οι αμφιλεγόμενες αυτές απόψεις του αναδημοσιεύθηκαν και προκάλεσαν διαμαρτυρίες στο νησί.

Μάλιστα, την προηγούμενη Τετάρτη, ομάδα διαμαρτυρόμενων μπήκε μέσα στο ωδείο του Ρεθύμνου, όπου πραγματοποιούνταν η επίσημη τελετή, και, κρατώντας φωτογραφίες πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης εμπόδισε την εκδήλωσε και ακύρωσε την αναγόρευση του κ. Ρίχτερ.

Ωστόσο, η… εν κρυπτώ αναγόρευσή του την επόμενη ημέρα έφερε ακόμη περισσότερες αντιδράσεις. Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, για τη συγκεκριμένη «κλειστή» τελετή δεν ειδοποιήθηκε κανένας από την πανεπιστημιακή κοινότητα, ούτε οι καθηγητές του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. 

Μάλιστα, εκτός από τις αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία υπάρχουν και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους για τα όσα συνέβησαν με τον Χάιντς Ρίχτερ.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Κρήτης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μίλησε για «παραχάραξη της ιστορίας» και «προσβολή για την τιμή όσων θυσιάστηκαν», ενώ, ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας να παρέμβει ενάντια σε «όσους καταπατούν νόμους και κανόνες λειτουργίας των Πανεπιστημίων».

 

 

Φωτογραφίες cretalive.gr

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact