ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις από τη «μυστική» αναγόρευση σε επίτιμο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γερμανού με περίεργες απόψεις για τη Μάχη της Κρήτης

Σε… σίριαλ μετατράπηκε η αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης του Γερμανού καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ, το βιβλίο του οποίου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο νησί.

Ειδικότερα, σε βιβλίο που είχε εκδοθεί το 2011 ο Χάιντς Ρίχτερ χαρακτήριζε «μύθο» τη σημασία της Μάχης της Κρήτης, ενώ αμφισβήτησε τον ρόλο που έπαιξε η  αντίσταση των Κρητικών στην εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την καθυστέρηση των γερμανικών δυνάμεων.

Ο καθηγητής τονίζει ότι «το επαναλαμβανόμενο επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις ΜΑΡΙΤΑ και ΕΡΜΗΣ καθυστέρησαν κατά έξι εβδομάδες τη γερμανική επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης ζει ως μύθος, τον οποίο τείνουν να πιστεύουν οι Ελληνες. Και με το να καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι η ελληνική συμβολή στον πόλεμο ήταν αποφασιστικής σημασίας για τη νίκη των Συμμάχων τονώνεται το ελληνικό εθνικό φρόνημα».

Οι αμφιλεγόμενες αυτές απόψεις του αναδημοσιεύθηκαν και προκάλεσαν διαμαρτυρίες στο νησί.

Μάλιστα, την προηγούμενη Τετάρτη, ομάδα διαμαρτυρόμενων μπήκε μέσα στο ωδείο του Ρεθύμνου, όπου πραγματοποιούνταν η επίσημη τελετή, και, κρατώντας φωτογραφίες πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης εμπόδισε την εκδήλωσε και ακύρωσε την αναγόρευση του κ. Ρίχτερ.

Ωστόσο, η… εν κρυπτώ αναγόρευσή του την επόμενη ημέρα έφερε ακόμη περισσότερες αντιδράσεις. Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, για τη συγκεκριμένη «κλειστή» τελετή δεν ειδοποιήθηκε κανένας από την πανεπιστημιακή κοινότητα, ούτε οι καθηγητές του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. 

Μάλιστα, εκτός από τις αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία υπάρχουν και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους για τα όσα συνέβησαν με τον Χάιντς Ρίχτερ.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Κρήτης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μίλησε για «παραχάραξη της ιστορίας» και «προσβολή για την τιμή όσων θυσιάστηκαν», ενώ, ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας να παρέμβει ενάντια σε «όσους καταπατούν νόμους και κανόνες λειτουργίας των Πανεπιστημίων».

 

 

Φωτογραφίες cretalive.gr

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact