ΕΛΛΑΔΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Στα χέρια του εποπτεύοντα εισαγγελέα της ανάκρισης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, Ισίδωρου Ντογιάκου, περνά πλέον η ογκωδέστατη δικογραφία. Παρά τα δεκάδες αιτήματα που υπέβαλλαν οι κατηγορούμενοι βουλευτές, οι ειδικές εφέτες ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, μετά την πολύμηνη έρευνα τους, κήρυξαν και επισήμως το τέλος της ανάκρισης.

Το λόγο τώρα έχει ο εισαγγελέας ο οποίος θα καταθέσει στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την πρόταση του όπου θα διατυπώνει την άποψη του σχετικά με το αν θα πρέπει και ποιοι κατηγορούμενοι να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Αμέσως μετά, τη σκυτάλη θα παραλάβουν οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών οι οποίοι και είναι υποχρεωμένοι μέσα σε δυο μήνες να εκδώσουν το αμετάκλητο βούλευμα τους. Η πολύκροτη υπόθεση θα βρεθεί ένα βήμα πριν το ακροατήριο αφού αναμένεται -μετά την έκδοση του βουλεύματος- ο προσδιορισμός της ημερομηνίας που θα εκδικαστεί. Πότε θα είναι αυτό; Εκτός απροόπτου εκτιμάται ότι η πολύκροτη δίκη με τους δεκάδες κατηγορούμενους και τους… άπειρους δικηγόρους θα ξεκινήσει, το αργότερο, τις αρχές του 2015.

Η έρευνα της δικαιοσύνης ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2013 λίγο μετά τη δολοφονία Φύσσα. Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, διαβίβασε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου 33 υποθέσεις με πρωταγωνιστές μέλη της Χρυσής Αυγής. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, διενήργησε την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι συλλήψεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Στην ογκωδέστατη δικογραφία της Χρυσής Αυγής, που διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα, περιλαμβάνονται τα ονόματα 78 κατηγορουμένων εκ των οποίων οι 30 είναι προφυλακισμένοι ενώ και οι 18 βουλευτές του κόμματος είναι κατηγορούμενοι για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Περισσότερες από 200 μαρτυρίες καταγράφονται στην δικογραφία, όπως επίσης, και ομολογίες πρώην μελών της Χρυσής Αυγής είτε επώνυμες είτε με την σήμανση του προστατευόμενου μάρτυρα αλλά και στοιχεία από τα ηλεκτρονικά αρχεία που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα γραφεία και στα σπίτια των κατηγορουμένων.

Το σύνολο του υλικού θα αξιολογήσει το δικαστήριο το οποίο και θα έχει τον τελευταίο λόγο για την τύχη των κατηγορουμένων που τελικά θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στο ακροατήριο.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact