ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντισυνταγματική η απενεργοποίηση του ΑΦΜ από την εφορία


Ενστάσεις για την συνταγματικότητα των υπό ψήφιση ρυθμίσεων εκφράζονται από τους συντάκτες της έκθεσης τόσο για την «ρήτρα διαςσιςης αξιόμαχου» των Σωμάτων Ασφαλείας

Στην αντισυνταγματικότητα του άρθρου των παραγράφων 1 και 2 του δεύτερου άρθρου του πολυνομοσχεδίου που αφορά στην αναστολή και απενεργοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου καταλήγει σε έκθεσή της η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Στις παρατηρήσεις της Υπηρεσίας υπογραμμίζεται κατ’ αρχήν ότι από τη διάταξη του νομοσχεδίου δεν προσδιορίζονται οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής που “άγουν στην επιβολή της προτεινόμενης κύρωσης”. Επίσης επισημαίνεται ότι δεν προσδιορίζονται ούτε οι συνέπειες της θεσπιζόμενης κύρωσης σε βάρος του ίδιου του φορολογουμένου και η διάρκεια των συνεπειών αυτών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων να έχει πρωτογενή ευχέρεια καθορισμού των παραπάνω και να μην περιορίζεται σε θέματα ειδικότερου ενδιαφέροντος, όπως το Σύνταγμα προβλέπει.

Σε σχέση με την κύρωση αναστολής ή απενεργοποίησης του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου σημειώνεται ότι η χρησιμοποίηση του ΑΦΜ “είναι σήμερα αναγκαία τόσο στις σχέσεις πολίτη και φορολογικής διοίκησης, όσο κυρίως για την ανάπτυξη οποιασδήποτε επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας”. 

Οι συντάκτες της έκθεσης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στο βαθμό που η κύρωση της αναστολής ή της απενεργοποίησης του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου “άγει κατ’ αποτέλεσμα σε απαγόρευση άσκησης οποιασδήποτε επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, η προτεινόμενη ρύθμιση συνιστά δυσανάλογο περιορισμό της οικονομικής ελευθερίας, ειδικότερη έκφανση της οποίας αποτελεί και η ελευθερία της επιχειρηματικής δραστηριότητας και είναι, επομένως, αντισυνταγματική”.

Ενστάσεις για την συνταγματικότητα των υπό ψήφιση ρυθμίσεων εκφράζονται από τους συντάκτες της έκθεσης τόσο για την “ρήτρα διαςσιςης αξιόμαχου” των Σωμάτων Ασφαλείας, όσο και για τις παρεμβάσεις στο Ταμείο Αρωγή Υπαλλήλων Βουλής.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact