ΚΟΣΜΟΣ

Antonov 12: Το «C-130» της Σοβιετικής Ένωσης – Τα χαρακτηριστικά και η ιστορία του αεροσκάφους

Ένα Antonov 12, ουκρανικής εταιρείας, ήταν το μεταγωγικό αεροσκάφος που συνετρίβη λίγο μετά τις 23:00 στην περιοχή ανάμεσα στους Αντιφίλιππους και το Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας.

Πρόκειται για ένα τετρακινητήριο μεταφορικό ελικοφόρο αεροσκάφος σχεδιασμένο στη Σοβιετική Ένωση. Είναι η στρατιωτική έκδοση του Antonov An-10 και υπάρχουν πολλές παραλλαγές του. Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες το An-12 ήταν το τυπικό αεροσκάφος μέσης εμβέλειας της σοβιετικής αεροπορίας για τη μεταφορά φορτίου και αλεξιπτωτιστών. Συνολικά έχουν κατασκευαστεί 1.248 αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Ο σχεδιασμός του βασίζεται στο το Antonov An-8, που εξελίχθηκε στο An-10, η στρατιωτική έκδοση του οποίου έδωσε το An-12. Το πρωτότυπο An-12 πέταξε τον Δεκέμβριο του 1957 και ανέλαβε δράση στις Ένοπλες Δυνάμεις της ΕΣΣΔ το 1959. Αρχικά, το αεροσκάφος κατασκευαζόταν στο κρατικό εργοστάσιο στο Ιρκούτσκ.

Από το 1962, η παραγωγή μεταφέρθηκε στην Τασκένδη, όπου κατασκευάστηκαν 830. Αργότερα, η παραγωγή μεταφέρθηκε στο Βορονέζ και το Καζάν.

Αntonov 12: Φημίζεται για την ικανότητά του στην έλξη

Το An-12 έχει μπορεί να μεταφέρει έως και 100 πλήρως εξοπλισμένους αλεξιπτωτιστές ή 20.000 κιλά φορτίου, το οποίο φορτώνεται την πίσω ράμπας/μπουκαπόρτα. Το Antonov 12 φημίζεται για την ικανότητά του στην έλξη. Τα φτερά του είναι τοποθετημένα ψηλά και οι τέσσερις κινητήρες δίνουν στο αεροσκάφος ισχυρή άνωση. Η ανασηκωμένη ουρά του, επιτρέπει την πρόσβαση στο χώρο φορτίου μέσω ράμπας φόρτωσης. Όσον αφορά στη διαμόρφωση, το μέγεθος και τη μεταφορική ικανότητά του, το αεροσκάφος είναι παρόμοιο με το C-130 Hercules της Lockheef Martin που κατασκευάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και χρησιμοποιείται ευρύτατα από τις αεροπορίες των δυτικών χωρών.

Μέχρι το 1973, όποτε σταμάτησε η παραγωγή του, κατασκευάστηκαν πάνω από 60 παραλλαγές του An-12. Χρησιμοποιήθηκε σε διάφορους ρόλους, από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έως τη μεταφορά οπλισμού. Kατά τη διάρκεια της σοβιετικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, έγινε γνωστό για τον μακάβριο ρόλο του να μεταφέρει πίσω στη Σοβιετική Ένωση και συγκεκριμένα στην Τασκένδη του νεκρούς σοβιετικούς στρατιώτες. Μεταξύ των Σοβιετικών στρατιωτών το αεροσκάφος ήταν γνωστό με το παρατσούκλι «Μαύρη Τουλίπα».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact