ΚΟΣΜΟΣ

Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για το μέλλον της ΕΕ

Δεν βλέπουν θετικά σημάδια ούτε για την κατάσταση της οικονομίας

Μόνο με αισιοδοξία δεν βλέπει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων την κατάσταση της εθνικής οικονομίας, αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20 και 30 Μαΐου και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, το 98% των Ελλήνων πολιτών θεωρούν ότι η τρέχουσα κατάσταση της εθνικής οικονομίας είναι «κακή», έναντι 51% των Ευρωπαίων πολιτών. Μόνο το 2% των Ελλήνων ερωτηθέντων απάντησαν ότι η κατάσταση της εθνικής οικονομίας είναι «καλή», έναντι 46% των ευρωπαίων πολιτών.

Ειδικότερα, το 69% των πολιτών της χώρας (έναντι 27% των Ευρωπαίων) αξιολογούν «κακή» την τρέχουσα κατάσταση του νοικοκυριού τους και το 49% των Ελλήνων (έναντι 22% των ευρωπαίων) αξιολογούν «κακή» την κατάσταση της δουλειάς τους.

Στο ερώτημα «ποιες θεωρείτε ότι είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα σας;», το 51% των Ελλήνων απαντά η ανεργία, το 45% η οικονομική κατάσταση, το 26% το δημόσιο χρέος και το 16% η φορολογία. Στο ίδιο ερώτημα, το 29% των Ευρωπαίων απαντά η ανεργία, το 22% η μετανάστευση, το 20% η υγεία και η κοινωνική ασφάλιση και το 19% η τρομοκρατία.

Όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, η τρομοκρατία είναι η κυριότερη για το 44% των Ευρωπαίων πολιτών και το 41% των Ελλήνων. Ακολουθεί η μετανάστευση με 38% των Ευρωπαίων και 32% των Ελλήνων και η οικονομία για το 18% των Ευρωπαίων και το 31% των Ελλήνων ερωτηθέντων.

Οι Έλληνες εμφανίζονται οι πλέον απαισιόδοξοι για τη ζωή στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, το 70% των Ελλήνων ερωτηθέντων θεωρούν ότι «τα χειρότερα έρχονται» (40% των Ευρωπαίων), έναντι 29% που θεωρούν ότι «οι επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση έχει ήδη φτάσει στο υψηλότερο σημείο της» (47% των Ευρωπαίων).

Στο ερώτημα «τί εικόνα έχετε για την ΕΕ;», το 47% των Ελλήνων απαντά «αρνητική» και το 21% των Ευρωπαίων, «ουδέτερη» απαντά το 34% των Ελλήνων και το 37% των Ευρωπαίων και «θετική» απαντά το 18% των Ελλήνων και το 40% των Ευρωπαίων.

Το σημαντικότερο επίτευγμα της ΕΕ θεωρείται για το 62% των Ελλήνων και το 58% των Ευρωπαίων η ειρήνη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Ακολουθεί η ελεύθερη διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών για το 68% των Ελλήνων και το 57% των Ευρωπαίων , το ευρώ για το 19% των Ελλήνων και το 25% των Ευρωπαίων και το πρόγραμμα ERASMUS για το 20% των Ελλήνων και το 25% των Ευρωπαίων.

Τέλος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνεται ότι το ποσοστό των Ευρωπαίων που θεωρούν ότι η κατάσταση της εθνικής οικονομίας τους είναι «καλή» έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια (+20 μονάδες από την άνοιξη του 2013· +26 μονάδες από την άνοιξη του 2009).

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact