ΥΓΕΙΑ

Απειλεί η κινεζική πνευμονία – Πόσο επικίνδυνη είναι

Εξαρση των κρουσμάτων πνευμονίας στην Ευρώπη, πολλά κρούσματα «λευκού πνεύμονα» και γενικότερα έκρηξη των αναπνευστικών ασθενειών στην Κίνα.

Η κατάσταση μοιάσει επικίνδυνη και έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες.

Βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας πανδημίας που σχετίζεται με το αναπνευστικό, είναι το ερώτημα που γεννάται καθώς και σε Ολλανδία και Δανία έχουν αναφερθεί πολλά κρούσματα, ενώ η Ινδία, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ έχουν αρχίσει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, για να προετοιμάσουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με την επικάλυψη γνωστών παθογόνων και όχι με νέους ιούς, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τον πρώτο χειμώνα της μετά την άρση των περιορισμών του Covid-19. Υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων, που συνδέονται με ιούς όπως η γρίπη, οι ρινοϊοί, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV, ο αδενοϊός, καθώς και βακτήρια όπως το μυκόπλασμα της πνευμονίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

«Αυτό που βλέπουμε και αυτό που λένε και οι κινεζικές αρχές είναι η έξαρση της πνευμονίας εξαιτίας της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων, που συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην Κίνα, εξαιτίας του ότι είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχουν μέτρα» δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην ΕΡΤ και την εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα. «Υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων που έχουν περίεργα συμπτώματα, δηλαδή σιωπηλά συμπτώματα στην αρχή και μετά εμφανίζουν κάτι οζίδια στον πνεύμονα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης» συμπλήρωσε.

Όπως σημείωσαν οι κινεζικές υγειονομικές αρχές, η επιδημία θα μπορούσε να συνδεθεί με το μυκόπλασμα pneumoniae, γνωστή ως «περιπατητική πνευμονία» (walking pneumonia) μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που προσβάλλει συνήθως τα παιδιά και κυκλοφορεί από τον Μάιο, σημειώνει ο βρετανικός Independent, ο οποίος παρουσιάζει τον παρακάτω χάρτη.

Σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Μαγιορκίνη στο Facebook, τα συμπτώματα-κλινικά σημεία είναι: «1) πυρετός, 2) πνευμονικά οζίδια. Δεν αναφέρεται βήχας ή κάποια βαριά κλινική εικόνα αρχικά και για αυτό αναφέρεται ως “περιπατητική πνευμονία” (walking pneumonia)».

Τι είναι το μυκόπλασμα;

Η πνευμονία από μυκόπλασμα προκαλείται από ένα βακτήριο που μπορεί να εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων, όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Το βακτήριο μπορεί να παραμείνει στη μύτη και το λαιμό χωρίς να αρρωστήσει το άτομο, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν πνευμονία, εάν εξαπλωθεί στους πνεύμονες.

Αν και προκαλεί ήπιες λοιμώξεις, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία. Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, οι λοιμώξεις από μυκόπλασμα μοιάζουν συνήθως με κρυολόγημα και μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, πονοκέφαλο ή βήχα, που διαρκεί για εβδομάδες έως μήνες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Τα παιδιά κάτω των 5 ετών συχνά εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα, όπως φτέρνισμα, βουλωμένη μύτη, πονόλαιμο, διάρροια ή εμετό.

Το μυκόπλασμα, όπως και άλλες μορφές πνευμονίας, αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Ωστόσο, μόνο ορισμένα, όπως η αζιθρομυκίνη, είναι αποτελεσματικά.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact