ΚΟΣΜΟΣ

Απειλητικές ιαχές Τσαβούσογλου: Αιτία πολέμου η επέκταση των χωρικών υδάτων

Λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε σε «αυστηρές συστάσεις» προς την Ελλάδα μην παραλείποντας να υπενθυμίσει ότι το casus belli ισχύει.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Στο ζήτημα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας. Όπως δεν έχει αλλάξει και η απόφαση που έχει πάρει το τουρκικό κοινοβούλιο (για casus belli). Κάθε κυβέρνηση και κάθε κόμμα που έχει έρθει στην εξουσία, τήρησε την ίδια αποφασιστική θέση και δεν υποχώρησε. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι οι δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο απευθύνονται στο ελληνικό κοινό. Κατηγόρησε την Αθήνα για «προβοκάτσιες» με πόντιση καλωδίων, στρατιωτικές ασκήσεις και Navtex με τις οποίες «προσπαθεί να κλείσει θαλάσσιες περιοχές και χώρους στο Αιγαίο».

«Όμως η Ελλάδα για να πει κάτι στον λαό, λέει τέτοια πράγματα. Ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας έκανε λάθος, λανθασμένες δηλώσεις. Αυτή η απόφαση δεν έχει καμία ισχύ όμως η Ελλάδα δεν κάνει μόνο αυτό. Όμως όπως είπα και σε κάποιους Ευρωπαίους, η Ελλάδα συνέχισε κάποιες προβοκάτσιες. Όπως η πόντιση καλωδίων στο βυθό της θάλασσας, όπως να κάνει διμερείς ασκήσεις. Ξαφνικά ανακοινώνει Navtex, Notam και προσπαθεί να κλείσει θαλάσσιες περιοχές, χώρους στο Αιγαίο. Και ανακοινώνουν χώρους και δεν κάνουν καμία δραστηριότητα. Δηλαδή συνεχίζουν τις προβοκάτσιες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι με τη στάση της επιδιώκει η Άγκυρα να «κάνει τα ίδια», προκειμένου μετά να ζητήσει από την ΕΕ να επιβάλλει περισσότερες κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

«Περιμένουν κι εμείς να κάνουμε τα ίδια για να πάνε στην Ευρώπη να πουν ‘’να οι Τούρκοι κάνουν τα ίδια, να επιβάλλουμε περισσότερες κυρώσεις’’. Εμείς ξέρουμε τα παιχνίδια τους. Εμείς λόγω αυτών των παιχνιδιών θα αλλάξουμε στάση; Όχι», σημείωσε.

Ενόψει των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας την προσεχή Δευτέρα, ευχήθηκε να έχουν νόημα και να στοχεύσουν σε αποτέλεσμα.

«Το 2016 μας είχαν πει πως δεν θέλουν επαφές. Εύχομαι μετά την 61η συνάντηση να συνεχιστούν. Όμως τέτοιες προβοκάτσιες δεν έχουν όφελος στην Ελλάδα», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact