ΚΟΣΜΟΣ

Απεβίωσε η διάσημη συγγραφέας Φίλις Ντόροθι Τζέιμς

Η συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Φ. Ντ. Τζέιμς, διάσημη για μια σειρά ιστοριών στις οποίες πρωταγωνιστεί ο επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιαρντ και ποιητής Άνταμ Νταλγκλίς, απεβίωσε σήμερα στο σπίτι της στην Οξφόρδη, σε ηλικία 94 ετών, μετέδωσαν βρετανικά ΜΜΕ.

Η Φίλις Ντόροθι Τζέιμς υπηρέτησε για 30 χρόνια στο δημόσιο, στο εθνικό σύστημα υγείας και στην ιατροδικαστική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, και δεν δημοσίευσε κανένα έργο πριν συμπληρώσει τα 42 της χρόνια, αλλά κατόπιν έγραψε και εκδόθηκαν τουλάχιστον 20 αστυνομικά μυθιστορήματα με κεντρικό ήρωα τον Νταλγκλίς, που την έκαναν διάσημη.

«Νομίζω πως κατάλαβα ότι θα γινόμουν συγγραφέας σχεδόν αμέσως μόλις έμαθα να διαβάζω», είχε πει η Τζέιμς, σύμφωνα με τον παλιό εκδοτικό της οίκο, τον Random House.

Η ίδια απέδωσε το γεγονός ότι ξεκίνησε αργά την εντατική της ενασχόληση με τη λογοτεχνία λόγω «του πολέμου, της ασθένειας του συζύγου μου, της ανάγκης να βρω και να κάνω μια ασφαλή καριέρα, που θα μου εξασφάλιζε τα αναγκαία χρήματα για να ζω».

Η συγγραφέας εγκατέλειψε το σχολείο στην ηλικία των 16 ετών διότι έπρεπε να εργαστεί και διότι οι γονείς της δεν πίστευαν ότι η ανώτερη εκπαίδευση θα ωφελούσε τα κορίτσια.

Η Τζέιμς, η οποία ήταν άλλοτε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του BBC κι έγινε η Βαρόνη Τζέιμς του Χόλαντ Παρκ το 1991, δήλωσε ότι επέλεξε να γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα διότι «ταίριαζε στο σκεπτικό μου και ίσως στην ελαφρώς νοσηρή φαντασία μου».

«Με μεγάλη λύπη η οικογένεια της Φ. Ντ. Τζέιμς ανακοινώνει ότι απεβίωσε γαλήνια στο σπίτι της στην Οξφόρδη το πρωί της 27ης Νοεμβρίου 2014, σε ηλικία 94 ετών», ανακοίνωσε ο νυν εκδοτικός της οίκος, ο Faber&Faber.

Γεννημένη την 3η Αυγούστου 1920, η βασίλισσα της αστυνομικής λογοτεχνίας, όπως την έχουν αποκαλέσει, ευτύχησε να δει τα έργα της να αποκτούν τεράστια απήχηση και να μεταφράζονται σε πολλές άλλες γλώσσες. Τα περισσότερα από τα μυθιστορήματά της αποτέλεσαν τη βάση για τα σενάρια τηλεοπτικών αστυνομικών σειρών στη Βρετανία και στις ΗΠΑ. Έλαβε πολλά λογοτεχνικά βραβεία από διάφορες χώρες.

«Θα λείψει σε όλους μας», είπε ο Τσαρλς Έλιοτ, ο επιμελητής της στον εκδοτικό οίκο Knopf. «Τα βιβλία της ανήκαν σε μια δικιά τους κατηγορία, ήταν μόνιμα διασκεδαστικά όσο και καλογραμμένα και σοβαρά όσο οποιοδήποτε λογοτεχνικό έργο».

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter: «με έθλιψε το άκουσμα του θανάτου της Φ. Ντ. Τζέιμς, μιας από τις σημαντικότερες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας του ΗΒ, η οποία συνάρπασε και ενέπνευσε γενεές αναγνωστών».

Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα της Τζέιμς είναι το The Murder Room (στα ελληνικά Η αίθουσα των φόνων, εκδ. Καστανιώτη, 2006).

Το τελευταίο της βιβλίο που κυκλοφόρησε ήταν το The Private Patient, που κυκλοφόρησε το 2008 (στα ελληνικά Θάνατος σε ιδιωτική κλινική, εκδ. Καστανιώτη, 2010).

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact