Η Ελλάδα επιδοτεί την πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας με δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Και αυτά τα ποσά χρησιμοποιούνται για τον εκσυγχρονισμό και τη αναβάθμιση της πολεμικής βιομηχανίας της γείτονος και για την ενίσχυση και αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων της που έχουν στόχο να υπηρετήσουν τη επεκτατική και επιθετική πολιτική της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας αλλά και άλλων γειτονικών χωρών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Δημοκρατία” το υπουργείο Οικονομικών με ομολογία που προκαλεί σοκ αναγνώρισε ότι μόνο το έτος 2018 οι εισαγωγές της Ελλάδας σε οπλικά συστήματα από την Τουρκία έφτασαν το τεράστιο ποσό του 1, 847 δις ευρώ, ενώ το 2019 οι ίδιες αυτές εισαγωγές αυξήθηκαν και ανήλθαν στο 1,943 δις ευρώ.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι μείζονος σημασίας και έχουν όχι μόνο οικονομικές πλευρές αλλά και εθνικές διαστάσεις.
Συγκεκριμένα στη σελίδα 32 της λίστας αναφέρονται ως προϊόντα εισαγωγής από την Τουρκία “πυροβόλα όπλα και παρόμοια είδη, τα οποία χρησιμοποιούν την εκρηκτική δύναμη της πυρίτιδας“, “τουφέκια, καραμπίνες και πιστόλια με ελατήριο, συμπιεσμένο αέρα ή συμπιεσμένο αέριο, ρόπαλα και άλλα “.
Μπορεί ορισμένα από αυτά τα όπλα να προορίζονται, ίσως, για την αγορά και όχι ειδικά για τον ελληνικό στρατό αλλά δεν μπορεί με τίποτα να αναφερθεί το ίδιο και για τα επόμενα προϊόντα της λίστας, όπως “βόμβες, χειροβομβίδες, τορπίλες, νάρκες, πύραυλοι ,φυσίγγια πυρομαχικά και βλήματα” .
Το ερώτημα που προκύπτει είναι: εισάγει ο ελληνικός στρατός βόμβες, τορπίλες και πυραύλους από την Τουρκία, σύμφωνα με τη λίστα των εισαγόμενων προϊόντων; Πρόκειται για συμπαραγωγή; Τι ακριβώς συμβαίνει;
Το βέβαιο είναι ότι δεν είναι δυνατό οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας να ενισχύουν την τουρκική πολεμική βιομηχανία, την ώρα που η ελληνική αμυντική βιομηχανία υποβαθμίζεται, καταρρέει και βάζει λουκέτο.
Σίγουρα αποτελεί μέγα εθνικό έγκλημα η Ελλάδα να χρηματοδοτεί τις πολεμικές βιομηχανίες της Τουρκίας και ταυτόχρονα να επωμίζεται τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες για να προστατευθεί, υποτίθεται, από την επιθετικότητα της Τουρκίας.
Αναμένουμε εξηγήσεις και απαντήσεις.
ρεπορτάζ της εφημερίδας “Δημοκρατία”