ΚΟΣΜΟΣ

Αποκρυπτογραφήθηκαν αρχαία αιγυπτιακά… ξόρκια

Τα μυστικά ενός αρχαίου αιγυπτιακού σημειωματάριου με ξόρκια και επικλήσεις κατάφεραν να διαβάσουν ερευνητές, αποκρυπτογραφώντας τον κώδικά του.

Μεταξύ άλλων, το «Εγχειρίδιο Τελετουργικών, όπως το ονόμασαν οι ερευνητές, λέει στους αναγνώστες του πώς μπορούν να κάνουν ξόρκια αγάπης, να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα και να θεραπεύσουν το «μαύρο ίκτερο», μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του LiveScience το βιβλίο είναι 1.300 ετών και είναι γραμμένο στην Κοπτική, μια αιγυπτιακή γλώσσα. Είναι φτιαγμένο από δεμένες σελίδες (περγαμηνές), ένα τύπο βιβλίου που οι ερευνητές αποκαλούν κώδικα.

«Είναι ένας πλήρης κώδικας 20 σελίδων από περγαμηνές και περιέχει το εγχειρίδιο ενός επαγγελματίας τελετουργικών» γράφουν οι Malcolm Choat και Iain Gardner, καθηγητές στο πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας και το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ αντίστοιχα, στο βιβλίο τους «A Coptic Handbook of Ritual Power».

Το αρχαίο αυτό βιβλίο «ξεκινά με μια μακρά σειρά από επικλήσεις, οι οποίες κορυφώνονται με σχέδια και λόγια εξουσίας. Ακολουθεί μια σειρά από ‘συνταγές’ ή ξόρκια για πνεύματα, διάφορες ασθένειες ή για την επίτευξη επαγγελματικής κι ερωτικής επιτυχίας» αναφέρουν οι συγγραφείς.

Για όσους ενδιαφέρονται… αν θέλετε να υποτάξετε κάποιον, σύμφωνα με τον κώδικα πρέπει να πείτε μια μαγική φόρμουλα πάνω από δύο καρφιά και στη συνέχεια «να οδηγήσετε το πρόσωπο στην πόρτα, βάζοντας τον έναν στη δεξιά πλευρά και τον άλλο στην αριστερή».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο κώδικας αυτός μπορεί να χρονολογείται από τον 7ο ή 8ο αιώνα. Εκείνη την εποχή, πολλοί Αιγύπτιοι είχαν ασπαστεί το χριστιανισμό και γι’ αυτό ο κώδικας περιέχει μια σειρά από επικλήσεις που αναφέρονται στον Ιησού.

Ωστόσο, ορισμένες επικλήσεις φαίνεται να σχετίζονται περισσότερο με μια ομάδα, τους Sethians. «Η ομάδα αυτή πιστών δημιουργήθηκε στην Αίγυπτο στους πρώτους αιώνες της χριστιανοσύνης και πήρε το όνομά της από το Σεθ (Seth), τον τρίτο γιο του Αδάμ και της Εύας. Σε μία από τις επικλήσεις που αναφέρονται στον κώδικα αυτό αναφέρεται η φράση: ‘Σεθ, Σεθ, ο εν ζωή Χριστός’» σημειώνει το δημοσίευμα.

Ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι οι ηγέτες της Εκκλησίας εκείνη την εποχή θεωρούσαν τους οπαδούς αυτής της θρησκευτικής ομάδας ως αιρετικούς και μέχρι το τέλος του 7ου αιώνα είχαν εξαφανιστεί.

Ο συγκεκριμένος κώδικας ίσως να είχε γραφτεί λίγο νωρίτερα, καθώς άλλα παρόμοια κείμενα που έχουν βρεθεί κι αποκρυπτογραφηθεί πρόσφατα περιέχουν περισσότερες ορθόδοξες χριστιανικές αναφορές και λιγότερες αναφορές στο Σεθ.

Ο κώδικας εκτίθεται στο μουσείο Αρχαίων Πολιτισμών στο πανεπιστήμιο Macquarie του Σίδνεϊ.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact