ΚΟΣΜΟΣ

Απομακρύνθηκαν προσωρινά οι κάτοικοι περιοχών που βρίσκονται κοντά σε φράγματα στη Βραζιλία

Μέτρα πήραν δύο μεταλλευτικές εταιρίες

Οι κάτοικοι περιοχών που βρίσκονται κοντά σε δύο φράγματα τελμάτων απομακρύνθηκαν σήμερα για προληπτικούς λόγους στην Μίνας Τζεράις, μια πολιτεία της νοτιοανατολικής Βραζιλίας που βυθίστηκε στο πένθος στα τέλη Ιανουαρίου μετά την κατάρρευση ενός φράγματος, ανακοίνωσαν σήμερα δύο μεταλλευτικοί όμιλοι.

Η απόφαση των ομίλων Vale και ArcelorMittal λαμβάνεται δύο εβδομάδες μετά την καταστροφή της Μπρουματζίνιου, ο προσωρινός απολογισμός των οποίας έφθασε τους 157 νεκρούς και τους 182 αγνοούμενους, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την αναζήτηση νεκρών. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 150 νεκρούς. Το φράγμα κατέρρευσε απελευθερώνοντας 13 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάσπης μαζί με κατάλοιπα μεταλλευμάτων στα γύρω χωριά.

Οι πληθυσμοί εκκενώθηκαν στις αρχές του πρωινού για προληπτικούς λόγους, ανακοίνωσαν οι δύο όμιλοι και ο δήμος του Μπαράο ντε Κοκάις, περίπου εκατό χιλιόμετρα από το Μπέλο Οριζόντε, πρωτεύουσα της Μίνας Τζεράις.

«Οι εκκενώσεις έγιναν για προληπτικούς λόγους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Vale –η πρώτη παγκοσμίως εταιρία σιδηρομεταλλευμάτων και ιδιοκτήτρια του φράγματος της Μπρουματζίνιου- μετά τις εκτιμήσεις μιας ομάδας συμβούλων που δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί για τη σταθερότητα ενός φράγματος του ορυχείου Κόνγκο Σόκο.

Αυτή η πρώτη εκκένωση αφορούσε περίπου 500 άτομα στον Μπαράο ντε Κοκάις.

Η δεύτερη, εκείνη της ArcelorMittal, αφορούσε άλλα 200 άτομα στο Πινέιρος, στον δήμο Ιτασιαϊουσού, σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το φράγμα Σέρα Αζούλ (στην μητροπολιτική περιοχή του Μπέλο Οριζόντε), ένα φράγμα που παρέμενε ανενεργό από τον Οκτώβριο του 2012. Σύμφωνα με την ArcelorMittal, τα άτομα αυτά τοποθετήθηκαν σε «προσωρινά καταλύματα», «σε συμφωνία» με τις τοπικές αρχές.

Σε ανακοίνωσή της η ArcelorMittal ανέφερε ότι έλαβε την απόφαση εκκένωσης μετά τα αποτελέσματα από έρευνες άλλων ανεξάρτητων ειδικών, «δεδομένου του τι συνέβη με την κατάρρευση του φράγματος Κορέγο ντο Φεϊχάο, στην Μπρουματζίνιου». Η επιχείρηση κατέληξε πως δεν θα μπορούσε να αναληφθεί κανένα ρίσκο και πως, παρά τις προφανείς για την κοινότητα δυσκολίες, ήταν η σωστή απόφαση».

Η ArcelorMittal διεκυρίνισε ακόμη πως η εκκένωση έγινε «καθαρά για προληπτικούς λόγους» «δεδομένου ότι οι κάτοικοι που απομακρύνθηκαν βρίσκονται 5 χλμ. από το εν λόγω φράγμα» και πως «δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact