Διπλωματικός πυρετός
Αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι το τουρκικό ερευνητικό ξεκίνησε το ταξίδι του, στην Αθήνα σήμανε συναγερμός σε όλα τα επίπεδα. Ήδη από το βράδυ είχαν ανακληθεί οι άδειες των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ από το πρωί ξεκίνησαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις ώστε να καθοριστεί η απάντηση της Αθήνας, καθώς συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ αλλά και το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων στο Πεντάγωνο.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχαν μπαράζ επαφών κινητοποιώντας τον διεθνή παράγοντα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, που εκδηλώθηκε για ακόμη μια φορά.
Βασική στόχευση της κυβέρνησης σε διπλωματικό επίπεδο είναι η κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα, ώστε να υπάρξει κατανόηση για το ποιος έχει το ρόλο του διεθνούς ταραξία στην περιοχή. Η Άγκυρα είναι για ακόμη μια φορά διπλωματικά απομονωμένη, γεγονός που μπορεί να φανεί και από τη βαρυσήμαντη παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθύτατα ανήσυχες από την πρόθεση της Τουρκίας για έρευνα σε φυσικούς πόρους, σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία. Τέτοιες ενέργειες είναι προκλητικές και αυξάνουν εντάσεις στην περιοχή. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχουν εκδώσει NAVTEX. Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», τονίζεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Αλλά και η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε τη νέα τουρκική NAVTEX. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα θα πρέπει να τηρήσει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η μη τήρηση τους θα οδηγούσε στην επιδείνωση της σχέση της με την ΕΕ. Όπως τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος, «περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτό το διάστημα θα έστελναν οπωσδήποτε το λάθος μήνυμα.» Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η αποκλιμάκωση της έντασης. Η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να διεξάγουν τον «προγραμματισμένο διάλογο».
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η γερμανική κυβέρνηση ως προεδρεύουσα της ΕΕ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Αθήνα και την Άγκυρα, αλλά και με άλλες πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς για να αποσοβήσει την ελληνοτουρκική κρίση σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχει και η καγκελάριος. Ούτως ή άλλως αυτές τις ημέρες ήταν προγραμματισμένο να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Ερντογάν.
Σύμφωνα με δε με το ΑΠΕ – ΜΠΕ που επικαλείται πηγές από την ΕΕ, η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο θα βάλει στο τραπέζι τα θέματα αυτά στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι αυτό της Τουρκίας, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν «όσο πλησιάζει η συνάντηση», επισημαίνει η ευρωπαϊκή πηγή.