ΚΟΣΜΟΣ

«Απομονωμένος» ο δολοφόνος Ερντογάν

«Στριμωγμένος» στην γεωπολιτική σκακιέρα φαίνεται να είναι πλέον ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» που πραγματοποιεί η Άγκυρα στη βόρεια Συρία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη διεθνή κοινότητα.

Μετά και την 7η ημέρα των τουρκικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων στη Συρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε διπλωματικά «απομονωμένος». Το λουτρό αίματος που συντελείται στη βόρεια Συρία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα.

Ηχηρό ήταν το μήνυμα με των ΗΠΑ με τις νέες οικονομικές κυρώσεις που αποφάσισε να επιβάλλει την Δευτέρα (14/10) στην Άγκυρα και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να χαρακτηρίζει την τουρκική εισβολή ως μία «κακή ιδέα».

Τον κώδωνα του «κινδύνου» έκρουσε με ανακοίνωση του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Στην ανακοίνωση των «28» υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθίσταται σαφές ότι βρίσκεται πλέον απέναντι στην Άγκυρα, καθώς συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα στην περιφέρεια.

Γερμανία, Σουηδία, Ισπανία και Βρετανία προχώρησαν σε αναστολή των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με ανακοίνωση του απηύθυνε έκκληση για «άμεση αποκλιμάκωση» και κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης. Και η λίστα των χωρών που καταδικάζουν την τουρκική επίθεση στη Συρία συνεχώς αυξάνεται…

Οι επόμενες κινήσεις του «Σουλτάνου»

Αν και η Άγκυρα δεν δείχνει να πτοείται από την παγκόσμια κατακραυγή, όπως υποστηρίζουν έγκριτοι αναλυτές στον «Independent», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις επόμενες κινήσεις του στα συριακά εδάφη. Και αυτό αφενός γιατί έχει μείνει μόνος στην παρτίδα που ο ίδιος ξεκίνησε στην γεωπολιτική σκακιέρα, αφετέρου γιατί δε φαίνεται να θέλει να εμπλακεί στην επιχείρηση και η Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ σε δηλώσεις του τη Δευτέρα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία δεν ανταποκρίνεται στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας.

«Τώρα που οι Κούρδοι και η Δαμασκός ήρθαν σε συμφωνία, δεν πιστεύω ότι η Άγκυρα θα τολμήσει να ανοίξει νέο μέτωπο ενάντια στις δυνάμεις του Άσαντ», γράφει ο Τούρκος στρατιωτικός σχολιαστής Metin Gurcan.

Ακόμα και με την κατάληψη της Μανμπίτζ και της Κομπάνι κοντά στον Ευφράτη και της Qamishli και της Hasakah κοντά στα ιρακινά σύνορα, όπως υποστηρίζουν αναλυτές στον «Independent», οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού περιορίζονται σε ένα ορθογώνιο έδαφος μεταξύ των πόλεων Ras al-Ayn και Tal-Abyad, έκτασης περίπου 20 μιλιών νότια του αυτοκινητόδορομου Μ4 – που είναι η στρατηγική σπονδυλική στήλη της Rojava. Οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), αν και είναι σχετικά αδύναμες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή αν υποστηριχτούν από το πυροβολικό και τα δεξαμενόπλοια του Συριακού Στρατού.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κατάσταση σε καμία περίπτωση δεν είναι ίδια με πριν από 18 μήνες στην Αφρίν, γεγονός που θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να μετρήσει τις επόμενες κινήσεις του.

Στην Τουρκία Πενς και Πομπέο
Στην Τουρκία μεταβαίνουν αύριο, Τετάρτη (16/10), ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για να διαπραγματευτούν μια εκεχειρία στη Συρία.

«Καλούμε για μια εκεχειρία», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Πενς θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και θα «επαναδιατυπώσει τη δέσμευση του Τραμπ να διατηρήσει τις τιμωρητικές οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας μέχρι να επιτευχθεί μια λύση».

Οι συσχετισμοί στην περιοχή

Και σήμερα, έβδομη της επιχείρησης «Πηγή της Ειρήνης», οι κουρδικές δυνάμεις προέβαλαν λυσσώδη αντίσταση στη μεθοριακή πόλη – κλειδί Ρας αλ-Άιν.

Μολονότι η μεθοριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ έπεσε στα χέρια των Τούρκων και των Σύρων συμμάχων τους, η Ρας αλ-Άιν, η οποία βρίσκεται ανατολικότερα, φαίνεται ότι προς το παρόν αντιστέκεται.

Βίντεο από εκτελέσεις Κούρδων αμάχων

Εν τω μεταξύ οι Σύροι αντάρτες που συμμετέχουν στην τουρκική εισβολή στη Συρία, διαπράττουν ωμότητες τις οποίες μάλιστα καταγράφουν με τα κινητά τους.

Τουλάχιστον εννέα πολίτες εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τις φιλοτουρκικές πολιτοφυλακές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι εννέα πολίτες εκτελέστηκαν σε χωριστά περιστατικά νότια της μεθοριακής πόλης Ταλ Αμπιάντ», αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται η Χεβρίν Χαλάφ, γραμματέα τους κόμματος «Συρία του μέλλοντος».

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές οι πρόσφυγες έχουν φτάσει τις 275.000, μεταξύ των οποίων 70.000 παιδιά. Την ίδια στιγμή όλες οι διεθνείς ΜΚΟ αποχωρούν από τη Ροτζάβα. Σε ανακοίνωσή της η Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι μετά τη συμφωνία Κούρδων-Άσαντ-Ρωσίας οι διεθνείς ΜΚΟ απέσυραν το προσωπικό τους από την περιοχή, αφού η κατάσταση έχει καταστεί απρόβλεπτη.

ΟΗΕ: Να ερευνηθούν οι εκτελέσεις

Στο διεθνές επίπεδο οι πιέσεις στον Ερντογάν εντείνονται. Ο ΟΗΕ κάλεσε την Τουρκία να ερευνήσεις τις εν ψυχρώ εκτελέσεις Κούρδων αιχμαλώτων. «Η Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για συνοπτικές εκτελέσεις Κούρδων μαχητών και ενός πολιτικού από μια ένοπλη ομάδα που συνδέεται μ’ αυτή, μετά την ανάρτηση το Σαββατοκύριακο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που φέρεται ότι εικονίζουν τις εκτελέσεις αυτές», ανακοίνωσε το γραφείο ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact