ΚΟΣΜΟΣ

Απόπειρα λογοκρισίας από τον Ερντογάν στον Πάπα – Στο Φανάρι ο Φραγκίσκος

Η επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία κινδύνευσε ακόμη και να ματαιωθεί καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Repoubblica, o Ερντογάν ζήτησε να εγκρίνει εκ των προτέρων τα όσα θα έλεγε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Τούρκος διπλωμάτης πήγε στο Βατικανό και μετέφερε το αίτημα των τουρκικών αρχών αλλά έλαβε κατηγορηματικά αρνητική απάντηση. Η μη επιμονή του στο αίτημα επέτρεψε στον Πάπα Φραγκίσκο να πραγματοποιήσει την επίσκεψή του.

Ήδη, την Παρασκευή, ο Ποντίφικας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας στο νεόδμητο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα και αμέσως μετά απηύθυνε έκκληση για διεθνή αλληλεγγύη απέναντι στην «τρομοκρατική βία» του «Ισλαμικού Κράτους», το οποίο καταδιώκει αγρίως σιίτες μουσουλμάνους, χριστιανούς και άλλες θρησκευτικές μειονότητες στη Συρία και το Ιράκ. Τάχθηκε επίσης υπέρ του διαθρησκειακού διαλόγου «ώστε να τεθεί τέλος σε κάθε μορφή φονταμενταλισμού και τρομοκρατίας», ενώ τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να έχουν τα ίδια δικαιώματα απέναντι στον νόμο όλοι οι πολίτες – μουσουλμάνοι, Εβραίοι και χριστιανοί».

Από την πλευρά του, ο Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέστησε την προσοχή στην «ταχέως κλιμακούμενη ισλαμοφοβία», η οποία κατά τη γνώμη του εξαπλώνεται στη Δύση, για να προσθέσει: «Οφείλουμε να συνεργασθούμε εναντίον των απειλών που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης – τη θρησκευτική μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και τις διακρίσεις».

Στο λευκό παλάτι

Γνωστός για τα συχνά εγκώμιά του στις αρετές της ταπεινότητας και της λιτότητας, ο Πάπας Φραγκίσκος έγινε η πρώτη διεθνής προσωπικότητα που φιλοξενήθηκε στο πολυτελέστατο προεδρικό μέγαρο του Ταγίπ Ερντογάν. Το φαραωνικών διαστάσεων συγκρότημα, με τα 1.000 δωμάτιά του και τα 500 εκατ. ευρώ που κόστισε, συγκεντρώνει τα πυρά της τουρκικής αντιπολίτευσης και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Μάλιστα, το τουρκικό αρχιτεκτονικό επιμελητήριο είχε ζητήσει από το Βατικανό να αποφύγει την επίσκεψη στο «λευκό παλάτι», μια έκκληση που δεν έγινε αποδεκτή, καθώς δεν εναρμονιζόταν με το διπλωματικό πρωτόκολλο.

Στο Φανάρι με τον Βαρθολομαίο

Το Σάββατο ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα επισκεφθεί την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί. Το απόγευμα, θα συναντηθεί στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Οι δύο άνδρες, που συνδέονται με στενή φιλία, πρόκειται να υπογράψουν κοινή διακήρυξη και να τελέσουν συλλείτουργο την Κυριακή το πρωί στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου.

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα των Ιταλών καθολικών επισκόπων L Avennire, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τονίζει ότι η εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου έδωσε «ένα νέο έναυσμα για την πορεία προς την ενότητα» των δύο μεγάλων χριστιανικών εκκλησιών. [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact