ΕΛΛΑΔΑ

Απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου του ενός Τούρκου στρατιωτικού -Τι καταγγέλλει η δικηγόρος τους

Οι δικηγόροι του ενός εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, θα προσφύγουν στη δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών, μετά από την απόρριψη του αιτήματός του.

Παράλληλα, η δικηγόρος των Τούρκων στρατιωτικών κατήγγειλε ότι δεν ακολουθήθηκε η διοικητική διαδικασία και ότι παραβιάστηκε ο νόμος περί ασύλου.

Η υπηρεσία Ασύλου, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ η δικηγόρος των Τούρκων, Σταυρούλα Τομαρά, απέρριψε σε πρώτο βαθμό το αίτημα διεθνούς προστασίας για τον έναν αξιωματικό, ενώ για άλλους δύο από τους αιτούντες οι υποθέσεις τους τέθηκαν στο αρχείο.

Σύμφωνα με την κ. Τομαρά, το σκεπτικό της απόρριψης του αιτήματος ασύλου για τον έναν από τους αιτούντες αφορά στο ότι συμμετείχε στο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν. Ωστόσο, η ίδια θεωρεί ότι «η απόφαση είναι βασισμένη όχι στα περιστατικά, όπως τα περιέγραψε ο αιτών, αλλά σε γενικές πληροφορίες και συμπεράσματα που έβγαλε η χειρίστρια». Οι δικηγόροι του αιτούντα θα προχωρήσουν σε προσφυγή κατά της απόφασης εντός 15 ημερών.

Οι άλλες δύο αποφάσεις που εκδόθηκαν σήμερα, δεν απορρίπτουν τα αιτήματα ασύλου, όπως διευκρινίζει η νομικός, απλά θέτουν στο αρχείο τις υποθέσεις και οι αιτούντες έχουν δικαίωμα να ξανανοίξουν τους φακέλους τους, εντός εννέα μηνών.

Οι δύο αιτούντες αρνήθηκαν να παραλάβουν τις αποφάσεις τους, οπότε δεν έχουν λάβει γραπτά το σκεπτικό των αποφάσεων, ωστόσο, σύμφωνα με την Σταυρούλα Τομαρά, ενημερώθηκαν προφορικά ότι οι υποθέσεις τους τέθηκαν στο αρχείο, έπειτα από ένσταση που υπέβαλαν οι νομικοί εκπρόσωποί τους για εξαίρεση μίας χειρίστριας από την υπόθεση.

«Υπέβαλα μονίμως ενστάσεις γιατί δεν ακολουθήθηκε η διοικητική διαδικασία, διαρκώς παραβιάζονταν άρθρα και από το νόμο περί ασύλου και από τη διοικητική διαδικασία και έκανα αναφορά εναντίον της υπαλλήλου», διευκρινίζει η δικηγόρος. Η ίδια υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένοι αιτούντες «δεν έχουν ολοκληρώσει τις συνεντεύξεις στην Υπηρεσία Ασύλου, δηλαδή δεν έχουν εκθέσει καν τους λόγους για τους οποίους φοβούνται να επιστρέψουν στην Τουρκία».

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικοινώνησε με την Υπηρεσία Ασύλου για να τοποθετηθεί σχετικά με την υπόθεση. Από την Υπηρεσία δόθηκε η απάντηση ότι «το περιεχόμενο των αποφάσεων μπορούν να το ανακοινώσουν οι ίδιοι, εφ’ όσον το επιθυμούν ή μέσω της νομικής τους εκπροσώπου. Κατά πάγια τακτική η Υπηρεσία Ασύλου δεν σχολιάζει τις αποφάσεις επί αιτήσεων διεθνούς προστασίας». Ωστόσο, διευκρινίζει ότι «τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες», καθώς και ότι «οι αιτούντες έχουν δικαίωμα να ασκήσουν όλα τα ένδικα μέσα (αιτήσεις θεραπείας, προσφυγές), όπως προβλέπει ο νόμος».

Η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου συνεχίζεται για τους άλλους πέντε Τούρκους στρατιωτικούς.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact