ΚΟΣΜΟΣ

Απόρρητο έγγραφο «καίει» τον Νετανιάχου

Το 2016, ο τότε υπουργός Άμυνας συνέταξε ένα έγγραφο 11 σελίδων που προειδοποιούσε για τα σχέδια της Χαμάς να διασχίσει τα σύνορα της Γάζας, να κατακλύσει κοινότητες στο νότιο Ισραήλ, να οργανώσει σφαγές και να πάρει ομήρους.

Το έγγραφο, μέρη του οποίου δημοσιεύθηκαν από την καθημερινή Yedioth Ahronoth σήμερα το πρωί, προαναγγέλλει πολλά από τα στοιχεία της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και υποδεικνύει ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι γνώριζαν εδώ και αρκετά χρόνια την πιθανότητα μιας τέτοιας επίθεσης της Χαμάς, αλλά προφανώς δεν έλαβαν τις προειδοποιήσεις αρκετά σοβαρά.

Εκείνο το πρωί του Σαββάτου, περίπου 2.500 τρομοκράτες εισέβαλαν στο Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα, σκοτώνοντας πάνω από 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους πολίτες, στα σπίτια τους και σε ένα υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ. Η Χαμάς και οι συμμαχικές τρομοκρατικές φατρίες έσυραν επίσης τουλάχιστον 239 ομήρους – μεταξύ των οποίων περίπου 30 παιδιά – πίσω στη Λωρίδα της Γάζας, όπου παραμένουν αιχμάλωτοι.

«Η Χαμάς σκοπεύει να μεταφέρει τη σύγκρουση στο ισραηλινό έδαφος στέλνοντας έναν σημαντικό αριθμό καλά εκπαιδευμένων δυνάμεων (όπως οι Νούχμπα [κομάντο] για παράδειγμα) στο Ισραήλ για να προσπαθήσουν να συλλάβουν μια ισραηλινή κοινότητα (ή ίσως ακόμη και αρκετές κοινότητες) στα σύνορα της Γάζας και να πάρει ομήρους», έγραψε ο Λίμπερμαν στο έγγραφο, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως άκρως απόρρητο.

«Πέρα από τη σωματική βλάβη στους ανθρώπους, αυτό θα οδηγήσει επίσης σε σημαντική βλάβη στο ηθικό και τα αισθήματα των πολιτών του Ισραήλ».

Σε συνέντευξή του το βράδυ του Σαββάτου, ο Λίμπερμαν ανέφερε το έγγραφο, λέγοντας ότι το έδωσε στον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τον Δεκέμβριο του 2016, προειδοποιώντας ότι η Χαμάς θα επιτεθεί «ακριβώς με τον τρόπο που το έκανε» στις 7 Οκτωβρίου, εάν δεν εξουδετερωθούν οι δυνατότητές της.

Ο Λίμπερμαν, ο οποίος σε αντίθεση με τον Μπένι Γκαντζ και το κόμμα του έχει επιλέξει μέχρι στιγμής να μην συμμετάσχει στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου, ανέφερε ότι ο Νετανιάχου έπρεπε να πειστεί να θίξει το θέμα σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου το έγγραφο απορρίφθηκε μεταξύ άλλων από τους αρχηγούς ασφαλείας.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact