ΚΟΣΜΟΣ

Αποστολή του iefimerida στην Ισπανία: Δημοσιογράφοι, καθηγητές και εργαζόμενοι μιλούν για την βαθιά πολιτική κρίση [εικόνες]

Η Ισπανία εδώ και εννέα μήνες παραμένει χωρίς κυβέρνηση και όπως όλα δείχνουν, οδεύει για τρίτη φορά σε εθνικές εκλογές, πιθανότατα τον Δεκέμβριο.

Το iefimerida ταξίδεψε στην Ισπανία και κατέγραψε το πολιτικό σκηνικό όπως αυτό διαμορφώνεται μετά και την τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, υπό τον ηγέτη του συντηρητικού κόμματος (PP), Μαριάνο Ραχόι. Στο iefimerida μίλησαν πολιτικοί επιστήμονες, διευθυντές εφημερίδων, Ισπανοί πολίτες αλλά και Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Ισπανία.  

Το Κοινοβούλιο της Ισπανίας στη Μαδρίτη

Η πολιτική κρίση συνεχίζεται, αφού ο ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE), που είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, Πέδρο Σάντσες, αρνείται πεισματικά να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι, που είχε κερδίσει στις τελευταίες εκλογές. Η στήριξη που παρέσχε το κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα στον Ραχόι δεν είναι αρκετή και, όπως όλα δείχνουν, η χώρα θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές, για τρίτη φορά μέσα σε έναν χρόνο, με πιθανή ημερομηνία μάλιστα στις 25 Δεκεμβρίου! Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πάντως, ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία έτσι ώστε να μετατεθούν οι εκλογές σε μεταγενέστερη ημερομηνία και να μη συμπέσουν με τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σύγκρουση σοσιαλιστών – συντηρητικών και στη μέση οι Podemos
«Η κρίση οφείλεται στη σύγκρουση που υπάρχει ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα, στο συντηρητικό και στο σοσιαλιστικό κόμμα. Αυτή η κρίση δεν έχει προηγούμενο στη νεότερη ιστορία της Ισπανίας. Στις τελευταίες εκλογές αποδείχθηκε περίτρανα πλέον ότι ο ηγέτης των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες δεν θέλει να στηρίξει τον Ραχόι. Είναι βέβαιο πια ότι οδεύουμε σε εκλογές για τρίτη φορά, και είναι κάτι που δεν θέλει κανένας στην Ισπανία, ούτε στην Ευρώπη», δηλώνει στο iefimerida ο υποδιευθυντής της ισπανικής εφημερίδας «La Razón», Πέδρο Ναρβάες.  

Ο υποδιευθυντής της ισπανικής εφημερίδας La Razon, Πέδρο Ναρβάες.

Την ίδια στιγμή όμως, ο ηγέτης των σοσιαλιστών αρνείται να συμμετέχει και σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μαζί με τους PODEMOS και άλλα μικρότερα κόμματα. Στις τελευταίες εκλογές το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας (το «ισπανικό ΣΥΡΙΖΑ», όπως το αποκαλούν πολλοί στην Ισπανία), βγήκε λαβωμένο, αφού βρέθηκε στην τρίτη θέση μειώνοντας δραματικά τις πιθανότητες οι PODEMOS να αποτελέσουν τον κορμό μιας κυβέρνησης στην Ισπανία όπως αρχικά επεδίωκαν οι επικεφαλής του.

«Οι PODEMOS θα προσπαθήσουν από εδώ και στο εξής να συνδιάσουν τον ποπουλισμό με τον κοινοβουλευτισμό. Η Ισπανία έχει μια πολιτική κουλτούρα που βασίζεται αυστηρά στους θεσμούς, όπου η Δημοκρατία ταυτίζεται με τη συναίνεση, με αποτέλεσμα οι ποπουλιστικές απόψεις να μην ακούγονται πολύ δημοκρατικές», τονίζει στο iefimerida ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης Χαβιέρ Φρανσέ.

Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου Complutense Χαβιέρ Φρανσέ.

Το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας, όπως φαίνεται, επλήγη και από τις στενές σχέσεις που είχε και συνεχίζει να έχει με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, αφού η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στη Βενεζουέλα, με τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα αλλά και η ριζοσπαστικοποίηση του καθεστώτος, που έχει στις φυλακές τουλάχιστον 100 πολιτικούς κρατούμενους, προκαλούν αρνητικούς συνειρμούς στους Ισπανούς πολίτες. Επιπλέον οι PODEMOS φαίνεται να ζημιώθηκαν και από την «ελληνική περίπτωση» της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που οι Ισπανοί θα ήθελαν να αποφύγουν πάση θυσία.

Η κεντρική πλατεία Puerta del Sol στη Μαδρίτη

Ο Βαρουφάκης «σούπερ σταρ» στην Ισπανία
Το «ελληνικό πείραμα» με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία συνεχίζει ακόμη και σήμερα να απασχολεί την κοινή γνώμη στην Ισπανία. Στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Μαδρίτης τα βιβλία του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάνη Βαρουφάκη, βρίσκονται στην κατηγορία των ευπώλητων. Τα δυο τελευταία βιβλία του πρώην υπουργού έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά και, όπως μου έλεγε υπεύθυνος βιβλιοπωλείου στο κέντρο της Μαδρίτης, σημειώνουν μεγάλη επιτυχία. Επιπλέον στα ράφια των βιβλιοπωλείων υπάρχει και ένα βιβλίο που έχει γράψει ο Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με τον Ισπανό Χεράλδο Πισαρέλο και έχει εκδοθεί στην Ισπανία.

Τα βιβλία του Γιάνη Βαρουφάκη είναι στην κατηγορία των ευπώλητων στην Ισπανία

Στη Μαδρίτη δραστηριοποιούνται αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες αλλά και πολλοί Έλληνες που εργάζονται εκεί. Ο Γιάννης Τσίκος, είναι ένας από αυτούς. Εργάζεται στο ελληνικό εστιατόριο «Διόνυσος», που βρίσκεται πολύ κοντά στη λεωφόρο Gran Via στο κέντρο της Μαδρίτης.

Ο Γιάννης Τσίκος που εργάζεται στην Ισπανία, με τον συντάκτη του iefimerida Ιάσονα Πιπίνη

«Πολλοί εδώ στην Ισπανία θέλουν να κάνουν την επανάσταση τους με τους PODEMOS αλλά φοβούνται», δηλώνει στο iefimerida ο κ. Τσίκος και προσθέτει: «Ουσιαστικά η Ισπανία είναι χωρίς κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο αλλά η χώρα λειτουργεί κανονικότατα. Το Κράτος λειτουργεί ακόμη και χωρίς να υπάρχει κυβέρνηση. Δεν θα μπορούσα να το φανταστώ αυτό στην Ελλάδα. Τώρα φαίνεται να μαλώνουν δυο γάιδαροι σε ξένο αχυρώνα και πάμε ξανά για εκλογές. Ωστόσο, η κρίση δεν είναι τόσο έντονη. Μπορείς εύκολα να ανοίξεις μια επιχείρηση, χωρίς γραφειοκρατία και σκεφτείτε ότι ενώ η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα σε ανεργία στην Ευρώπη, μετά από την Ελλάδα, υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις και επιχειρηματικότητα» τονίζει ο κ. Τσίκος.

Η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη στην ανεργία μετά την Ελλάδα

Μπορεί οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση να είναι ασύγκριτα λιγότερες από ότι στην Ελλάδα, όμως πολλοί Ισπανοί στερούνται βασικά αγαθά και αναγκάζονται να καταφεύγουν στα συσσίτια που στήνει η Καθολική Εκκλησία και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Λόγω της κρίσης στην Ισπανία η Εκκλησία αυξάνει τα συσσίτια

Ελπίδες για συναίνεση
Στην Ισπανία μεγάλο μέρος του Τύπου και πολιτικοί κατηγορούν ευθέως τον ηγέτη των σοσιαλιστών για την πολιτική κρίση, επειδή επιμένει να μη θέλει να στηρίξει το συντηρητικό κόμμα που αναδείχθηκε πρώτο στις τελευταίες εκλογές και να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που επιρρίπτουν ευθύνες στον Ραχόι, που δεν παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος, όπως του ζητούν οι αντίπαλοι του, για να διευκολύνει την διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

«Αν ο Ραχόι εγκατέλειπε τη θέση του σήμερα ήδη θα είχαμε κυβέρνηση, γιατί πολύς κόσμος δεν θέλει τον Ραχόι, ανάμεσα τους και εγώ. Αν επικεφαλής στο Λαϊκό Κόμμα ήταν άλλος υποψήφιος σήμερα θα είχαμε κυβέρνηση. Ο Πέδρο Σάντσες δεν θέλει τον Ραχόι και για αυτό τον λόγο δεν θέλει να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το Λαϊκό Κόμμα» δηλώνει στο iefimerida ο συνταξιούχος Ισίδορο Μαρτίν.

Ο συνταξιούχος Ισίδορο Μαρτίν

Παρ’ ότι δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα πρόθεση από τα πολιτικά κόμματα για συναίνεση, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν πως ενδεχομένως την ύστατη στιγμή να καταλήξουν σε συμφωνία και να σχηματιστεί κυβέρνηση, χωρίς να χρειαστεί να γίνουν εκλογές για τρίτη φορά.

«Υπάρχει μια πιθανότητα να μη πάμε ξανά σε εκλογές για τρίτη φορά, αφού κανένας πολιτικός δεν θέλει να πάρει αυτό το βάρος πάνω του. Να αναλάβει δηλαδή την ευθύνη να σύρει τη χώρα ξανά σε εκλογές. Μη νομίζετε πως αν γίνουν εκλογές για τρίτη φορά θα λυθεί το πρόβλημα», επισημαίνει ο καθηγητής Χαβιέρ Φρανσέ.

Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνουν αναλυτές, το σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας φοβάται πως αν συμμετέχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τους συντηρητικούς, που την προηγούμενη περίοδο είχαν εφαρμόσει ένα πρόγραμμα λιτότητας, θα υποστεί μεγάλο πλήγμα.

«Ο κίνδυνος να έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ ήταν μέχρι τώρα ορατός. Εγώ όμως πιστεύω ότι το σοσιαλιστικό κόμμα έχει πλέον ανακτήσει τις δυνάμεις του και ακόμη και αν γίνουν και πάλι εκλογές θα βρεθεί στην δεύτερη θέση όπως τώρα. Δεν θα καταποντιστεί όπως έπαθε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα», υποστηρίζει ο υποδιευθυντής της εφημερίδας «La Razón».

Λόγω της κρίσης στην Ισπανία πολλοί στερούνται βασικά αγαθά

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact