ΚΑΙΡΟΣ

Αρναούτογλου: Προσοχή στον καιρό από το Σάββατο μέχρι και τη Μεγάλη Δευτέρα

Ιδιαίτερα θα είναι τα καιρικά φαινόμενα το προσεχές Σαββατοκύριακο και στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του καιρού, το Σάββατο (16/4) και την Κυριακή (17/4) θα υπάρξει έντονη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα από τη Μεγάλη Δευτέρα, όταν και αλλάξει το σκηνικό, να κάνουν την εμφάνισή τους λασποβροχές.

Μάλιστα, τα φαινόμενα αυτά καθιστούν αναγκαίο οι πολίτες που έχουν ζητήματα με το αναπνευστικό τους σύστημα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Όσο για τον καιρό της Μεγάλης Εβδομάδας, όπως φαίνεται, επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για «δύο πρόσωπα»: ένα φθινοπωρινό στις αρχές της με βροχές και πιθανές χιονοπτώσεις σε κάποιες περιοχές στα βόρεια, αλλά και ένα άκρως ανοιξιάτικο με επιστροφή της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και ηλιοφάνεια.

Αρναούτογλου: Προσοχή στον καιρό από το Σάββατο μέχρι και τη Μεγάλη Δευτέρα

Μέσω ανάρτησής του στο Facebook, ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για ιδιαίτερα έντονο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. «Θέλει προσοχή!», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Φίλες και φίλοι: Τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα καταγραφούν στα δυτικά, κεντρικά και νότια το Σάββατο και στα βόρεια, στα ανατολικά και νότια την Κυριακή!

Λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης, εκτός από την περιορισμένη ορατότητα που μπορεί αυτή να προκαλέσει, τα φαινόμενα (βροχές/καταιγίδες) που αναμένεται να σημειωθούν σε αρκετές περιοχές, θα έχουν σε πολλές περιπτώσεις και χαρακτηριστικά λασποβροχής. Σταδιακή απομάκρυνση των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης αναμένεται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Δευτέρας!», σημειώνει ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ.

Ποιοι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα:

Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα
Ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
Γενικά καλό θα είναι κάθε άτομο που θα αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Μαρουσάκης: Άστατος καιρός μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη -Αφρικανική σκόνη το Σαββατοκύριακο

Με τη σειρά του, και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προβλέπει τα ίδια φαινόμενα στη χώρα -όπως ο συνάδελφός του, Σάκης Αρναούτογλου.

Όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος του Open, με καλοκαιρία θα φτάσουμε μέχρι και το Σάββατο, όπου στη συνέχεια θα επικρατήσει άστατος καιρός μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, για να ξανά βελτιωθεί στη συνέχεια.

Παράλληλα, εφιστά την προσοχή στην αφρικανική σκόνη το διήμερο Σάββατο 16 Απριλίου – Κυριακή 17 Απριλίου.

Πάσχα με καλό καιρό και υψηλές θερμοκρασίες

Υπενθυμίζεται ότι, σε ανάρτησή του την Τετάρτη (13/4), ο Κλέαρχος Μαρουσάκης είχε αναφέρει ότι θα κάνουμε Πάσχα με καλό καιρό και υψηλές θερμοκρασίες.

Η ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει:

«Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΘΩΣ ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Με καιρικά σκαμπανεβάσματα αναμένεται να οδηγηθούμε προς την Ανάσταση του Θεανθρώπου αλλά και στο παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία. Αναλυτικότερα:

Από σήμερα Τετάρτη και μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο αναμένουμε άκρως ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες και μάλιστα με θερμοκρασίες που προς τα δυτικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας ενδέχεται να θυμίσουν καλοκαίρι μιας και ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει κοντά στους 26 με 28 βαθμούς κελσίου.
Οι θερμοκρασίες αυτές οφείλονται στην αλληλεπίδραση του ανέμου με την τοπογραφία μιας και σε αυτές τις περιοχές ο άνεμος θα λειτουργήσει σαν καταβάτης καθώς θα κατέρχεται από ορεινούς όγκους οπότε από τη μια θα ενισχύεται πολύ και από την άλλη θα θερμαίνεται καθώς θα οδηγείται σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου και μεγαλύτερης βαρομετρικής πίεσης.

2. Από το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη περίπου ο καιρός σε αρκετές περιοχές θα καταστεί άστατος που σημαίνει ότι κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες και με έμφαση θα μπορούσαμε να πούμε περιοχές που βρίσκονται προς τα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια τμήματα της επικράτειας. Ταυτόχρονα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση όπου στα κεντρικά και βόρεια θα κάνει κρύο τη νύχτα και το πρωί με αυξημένες τις πιθανότητες να δούμε ακόμη και χιόνια σε ψηλά βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Ενδεικτικές μέγιστες θερμοκρασίες για το διάστημα αυτό, βόρεια Ελλάδα 10°…15°, κεντρική Ελλάδα 14°…18°, νοτιότερα 16°…20°.

3. Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα λάβει χώρα ισχυρή μεταφορά αφρικανικής σκόνης και με έμφαση τα δυτικά, κεντρικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα. Τα στοιχεία μάλιστα θέλουν προς τα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας να μειώνεται σημαντικά και η οριζόντια ορατότητα εξαιτίας των αυξημένων συγκεντρώσεων. Από Μεγάλη Δευτέρα η αφρικανική σκόνη θα υποχωρήσει.

4. Από Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και Μεγάλο Σάββατο ο καιρός φαίνεται να βελτιώνεται με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει οπότε ίσως δούμε θερμοκρασίες ακόμη και πάνω από τους 20 με 22 βαθμούς με έμφαση τα κεντρικά και νότια.

5. Σε ότι αφορά το βράδυ της Ανάστασης στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας φαίνεται να έχουμε καλό καιρό και με καλές θερμοκρασίες. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο όμως προς τα βορειοδυτικά τμήματα να έχουμε κάποιες πρόσκαιρες τοπικές βροχές χωρίς όμως κάτι το αξιόλογο.

6. Την Κυριακή του Πάσχα τα στοιχεία θέλουν πολύ καλό καιρό και με καλές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές. Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν τα βόρεια τμήματα όπου ίσως έχουμε μπόρες προς το απόγευμα.

7. Τη Δευτέρα του Πάσχα ενδέχεται να έχουμε κάποιες τοπικές βροχές προς τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια φαινόμενα που δεν θα προβληματίσουν ενώ και οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε πολύ καλά επίπεδα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Ο καιρός δεν θα προβληματίσει τόσο στην έξοδο των εκδρομέων, όσο και στην επιστροφή. Ακόμη και η Ανάσταση αλλά και το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία θα γίνουν με ήπιο καιρό για τις περισσότερες περιοχές. Ακολουθούν χάρτες όπου απεικονίζονται η πορεία – εξέλιξη των βροχοπτώσεων αλλά και η μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Να είστε όλες και όλοι καλά!».

Ο καιρός μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 20/4/22

Με τη σειρά της, η ΕΜΥ προβλέπει ότι το Σάββατο 16 Απριλίου (Σάββατο του Λαζάρου) θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις που γρήγορα στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα θα πυκνώσουν και κυρίως στα δυτικά, θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 20 με 22 και στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 23 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή 17 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων), σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα κεντρικά και τα βόρεια πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση η οποία στη βόρεια Ελλάδα θα είναι αισθητή.

Τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου, αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι στα βορειοανατολικά θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.

Τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου, αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα κεντρικά και βόρεια πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά και στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί. Παροδικές χιονοπτώσεις θα γημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου, γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στη χώρα και μόνο στα ανατολικά θα υπάρχουν τις πρωινές ώρες λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact