ΚΟΣΜΟΣ

Αρνείται τη διαπραγμάτευση με τη Χαμάς το Ισραήλ


«Η Χαμάς μπορεί πάντα να περιμένει», δήλωσε στα τηλεοπτικά δίκτυα η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, που θεωρείται μετριοπαθής

Το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να μετακινήσει τα στρατεύματά του μονομερώς χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τη Χαμάς, με την οποία προς το παρόν αρνείται να διαπραγματευτεί μια μακροχρόνια ή έστω μια προσωρινή εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. 

«Η Χαμάς μπορεί πάντα να περιμένει», δήλωσε στα τηλεοπτικά δίκτυα η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, που θεωρείται μετριοπαθής. 

Η Λίβνι σημείωσε ότι είναι αδύνατο «να εμπιστευτεί κανείς τη Χαμάς, η οποία έχει ήδη παραβιάσει όλες τις εκεχειρίες που συμφωνήθηκαν, περιλαμβανομένων δύο που ανακοίνωσε η ίδια».

Η εφημερίδα Israel Hayom, που θεωρείται ότι μεταφέρει τις απόψεις του Νετανιάχου, υπογράμμισε ότι «το περιθώριο για μια εκεχειρία με τη Χαμάς έχει πλέον κλείσει».

Στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Πίτερ Λέρνερ επιβεβαίωσε την Κυριακή την έναρξη της μερικής απομάκρυνσης κάποιων μονάδων από τη Γάζα. 

«Αποσύρουμε κάποια (στρατεύματα), αλλάζουμε (τη θέση) κάποιων στο εσωτερικό (της Γάζας), αυτή η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο Λέρνερ.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, οι μονάδες του στρατού έχουν αναπτυχθεί σε μια περιοχή πλάτους περίπου ενός χιλιομέτρου στην ανατολική Λωρίδα της Γάζας, κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, ενώ άλλες μονάδες υποχώρησαν στο ισραηλινό έδαφος. 

Όμως οι στρατιώτες αυτοί παραμένουν σε περιοχές κοντά στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα, έτοιμοι να επέμβουν σε περίπτωση που χρειαστεί.

Όπως αναφέρει η Israel Hayom «ο ισραηλινός στρατός αναμένεται να ολοκληρώσει την καταστροφή των στοών της Χαμάς σήμερα και στη συνέχεια να επιστρέψει στο Ισραήλ.

Η ισραηλινή αεροπορία, αντίθετα, θα συνεχίσει τις επιδρομές της, αν συνεχιστούν οι ρίψεις ρουκετών» από τους παλαιστίνιους μαχητές. 

Πιο μακροπρόθεσμα ο Νετανιάχου έχει προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων συνοικιών στη Λωρίδα της Γάζας, αν δεν λάβει πρώτα τη διαβεβαίωση από τη διεθνή κοινότητα για μια «αποστρατικοποίηση» του παλαιστινιακού θύλακα, δηλαδή για τον αφοπλισμό της Χαμάς. 

Το Ισραήλ θα εμποδίσει οποιαδήποτε εισαγωγή «τσιμέντου και χάλυβα χωρίς να έχει λάβει τη διαβεβαίωση ότι αυτό το υλικό δεν θα χρησιμοποιηθεί, όπως έχει γίνει στο παρελθόν, για την κατασκευή στοών» οι οποίες επιτρέπουν στη Χαμάς να διεισδύει στο ισραηλινό έδαφος, σύμφωνα με την πολιτική αναλύτρια του στρατιωτικού ραδιοφώνου. 

Εξάλλου υψηλόβαθμοι ισραηλινοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι ελπίζουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την Αίγυπτο και τη διεθνή κοινότητα για μια ενδεχόμενη ελάφρυνση του αποκλεισμού της Γάζας, χωρίς να χρειαστεί να διαπραγματευτούν με τη Χαμάς. 

Αν αποτύχει αυτό το σχέδιο, ο Νετανιάχου έχει ήδη προειδοποιήσει: «Προφανώς προτιμώ τη διπλωματική λύση, όμως αν δεν μας αφήσουν άλλη επιλογή, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε». 

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact