ΚΟΣΜΟΣ

Αρχαία καταστήματα αποκαλύφθηκαν σε ανασκαφές στην Πάφο

Αρχαία καταστήματα ήρθαν στο φώς από την αρχαιολογική σκαπάνη στις ανασκαφές που γίνονται στο ελληνιστικό θέατρο της Πάφου, το οποίο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Στον χώρο του θεάτρου κάνει ανασκαφές, από το 1995, η αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, οι έρευνες υπό τη διεύθυνση του δρα Κρεγκ Μπάρκερ αποκάλυψαν το νότιο άκρο ενός κτιρίου συνολικού μήκους 20 μέτρων, με τοίχους, πλάτους ενός μέτρου, που χρονολογείται από τον 15ο-16ο αι. μΧ.

Τα έως στιγμής ανασκαφικά δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για σειρά καταστημάτων, ενώ οι ενδείξεις από την κεραμική, που βρέθηκε, υποδηλώνουν ότι τα μπάζα, που ανασκάφηκαν, σχετίζονται με τον σεισμό του 4ου αι. μΧ.

Η αποστολή από την Αυστραλία θα συνεχίσει τις ανασκαφές της στο θέατρο και τον ερχόμενο και παράλληλα θα συνεχίσει τη μελέτη για τη δημοσίευση των ερευνών της. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων σημειώνει ότι η ομάδα, ως αποτέλεσμα των πολύχρονων ερευνών της στον χώρο, έχει αποκαλύψει αρχιτεκτονικά κατάλοιπα λαξευμένα στον φυσικό βράχο, στη νότια πλαγιά του λόφου Φάμπρικα, στο βόρειοανατολικό τμήμα της αρχαίας οχυρωμένης πόλης της Νέας Πάφου.

Ο χώρος του θεάτρου λειτουργούσε ως πεδίο παραστάσεων και διασκέδασης για περισσότερους από έξι αιώνες, μεταξύ του 300 πΧ και του ύστερου 4ου αι. μΧ. Το 365 μΧ το θέατρο καταστράφηκε από σεισμό, ενώ στη συνέχεια το οικοδομικό του υλικό υπέστη μεγάλες ζημιές από λιθορυχία.

Κατά την περίοδο των Σταυροφοριών μέχρι και τα ενετικά και οθωμανικά χρόνια, ο χώρος πάνω από τα αρχαία κατάλοιπα χρησιμοποιήθηκε για γεωργικούς και βιοτεχνικούς σκοπούς. Η ανασκαφική ομάδα έχει κατά τα τελευταία έτη επικεντρωθεί στη διερεύνηση του αστικού ιστού της περιοχής γύρω από το θέατρο. Έχει επίσης αποκαλύψει ένα ρωμαϊκό νυμφαίο και έναν λιθόστρωτο ρωμαϊκό δρόμο στα νότια του θεάτρου.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact