ΚΟΣΜΟΣ

Αρχισυντάκτης της Charlie Hebdo: Είμαστε ένα αθεϊστικό περιοδικό, ένα περιοδικό πολιτικής σάτιρας [εικόνες]

Σοκ προκαλεί παγκοσμίως η είδηση της τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι. 12 άνθρωποι έπεσαν νεκροί, όπως όλα δείχνουν, από τα πυρά τζιχαντιστών. Ανθρωποι που δούλευαν σε ένα μέσο ενημέρωσης ανατρεπτικό, που δήλωνε… αθεϊστικό και σε θέση πολέμου κατά κάθε θρησκείας.

Το γαλλικό σατυρικό περιοδικό είχε βρεθεί στο στόχαστρο των φανατικών Μουσουλμάνων ήδη από το 2011, όταν πρωτοδημοσίευσε σκίτσα που διακωμωδούσαν τον Μωάμεθ. Ακολούθησαν και άλλες ανάλογες δημοσιεύσεις, η έκδοση ενός ολόκληρου 64σέλιδου αφιερώματος και συνεχείς αναρτήσεις, όπως -κατά τραγική ειρωνεία- μια ώρα πριν την επίθεση στο Twitter.

Μετά τη δημοσίευση των σατυρικών σκίτσων του Μωάμεθ το 2011 το κτίριο του περιοδικού κάηκε,το σάιτ στο διαδίκτυο έγινε στόχος χάκερ και ο ιδιοκτήτης του περιοδικού απειλήθηκε με θάνατο.

«Είμαστε ένα αθεϊστικό περιοδικό»

«Είμαστε ένα αθεϊστικό περιοδικό που μάχεται κατά κάθε θρησκείας, μόλις αυτή αφήσει την ιδιωτική σφαίρα και αρχίζει να επηρεάζει την πολιτική και τη δημόσια ζωή», έλεγε ο Ζεράρ Μπιάρ, αρχισυντάκτης του γαλλικού περιοδικού σε συνέντευξή του πριν δυο χρόνια στην Deutsche Velle, μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στον 21ο αιώνα η ελευθερία της έκφρασης.

«Βλέπουμε τη δημοσίευση αυτών των σκίτσων ως μέρος της δουλειάς μας που σχετίζεται άμεσα με την ελευθερία της έκφρασης. Κοιτάξτε την τρέχουσα ειδησεογραφική πραγματικότητα: όταν μία ασήμαντη, χλιαρή ταινία είναι ικανή να προκαλέσει τέτοιες μαζικές εκρήξεις οργής ανά τον κόσμο, στις οποίες σκοτώνονται άνθρωποι και καίγονται πρεσβείες, θα ήταν αδιανόητο κάτι τέτοιο να περάσει στα ψιλά και να μην υπάρξει δημοσιογραφικός σχολιασμός. Είμαστε απλά ένα περιοδικό πολιτικής σάτιρας που δουλεύει με εικόνες. Είμαστε ένα αθεϊστικό περιοδικό που μάχεται ενάντια σε κάθε θρησκεία, μόλις αυτή αφήσει την ιδιωτική σφαίρα και αρχίζει να επηρεάζει την πολιτική και τη δημόσια ζωή. Από τη στιγμή που το Ισλάμ χρησιμοποιεί την πολιτική για δικούς του σκοπούς, σαν μια οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη, τότε οφείλει να δέχεται την κριτική», έλεγε τότε.

Ορισμένα από τα σκίτσα του περιοδικού για τον Μωάμεθ που δημιούργησαν παγκόσμιο πολιτικό και θρησκευτικό σάλο:

«Και ο πισινός μου, σου αρέσει ο πισινός μου;» ρωτάει ο Μωάμεθ.

Ιησούς: Μωάμεθ, το βασίλειό μου δεν είναι στη γη

Μωάμεθ: Το δικό μου, όμως, είναι.

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact