ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αρχιτέκτονας του χάους ο Σαμαράς»

«Αρχιτέκτονα του χάους που επενδύει στο κλίμα κινδυνολογίας» χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και προσέθεσε πως σε αυτήν την προσπάθεια, τον πρωθυπουργό συνδράμουν και πολλά στελέχη της κυβέρνησης, όπως η κυβερνητική εκπρόσωπος με τις χθεσινές της δηλώσεις.

«Πρόκειται για τυχοδιωκτισμό, χωρίς προηγούμενο, ένα ακραίο και επικίνδυνο παιχνίδι στις πλάτες του ελληνικού λαού», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι από τη μια προσπαθεί να κρύψει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα και ταυτόχρονα έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο πιέσεων, εκβιασμών και τρομοκράτησης της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να βρεθούν οι 180, οι οποίοι –εκτιμά- δεν θα βρεθούν.

Κριτική άσκησε και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, κάνοντας λόγο για «θεσμικό ατόπημα» και σημείωσε ότι ο κ. Στουρνάρας «με δηλώσεις του, που υπερβαίνουν το ρόλο του, υπέδειξε σε βουλευτές τι να κάνουν». Σε ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την παραίτησή του κεντρικού τραπεζίτη απάντησε ότι «όλες οι κινήσεις αξιολογούνται και όλα είναι ανοιχτά».

Σχετικά με δημοσιεύματα από το εξωτερικό που βάλουν κατά του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι υπάρχει επιλεκτική αναφορά, ενώ εκτίμησε ότι αυτά ενδέχεται να γυρίσουν μπούμερανγκ για την κυβέρνηση.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο θέμα των πλειστηριασμών, σημειώνοντας ότι η άρνηση της κυβέρνησης να ρυθμίσει το θέμα και η δυνατότητα να πουληθούν τα «κόκκινα δάνεια» σε ξένα funds δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα, ενώ, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τη διαδικασία των μαζικών πλειστηριασμών.

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, και υπεύθυνος του κόμματος για τις δημοσκοπήσεις, Κώστας Πουλάκης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ένα μεγάλο αρχείο με δημοσκοπήσεις (20 και πλέον ετών) και έτσι είναι σε θέση να βγάζει πιο ουσιαστικά συμπεράσματα μελετώντας τες.

Όπως ανέφερε ο κ. Πουλάκης, μετά τις ευρωεκλογές του 2014 έχουν δημοσιοποιηθεί 56 έρευνες (13 από αυτές μέσα στον Δεκέμβριο) και όλες (ανεξαρτήτως εταιρείας και μεθόδου) δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτον, τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην εκτίμηση (για όσες έρευνες υπολογίζουν και αυτό το δείκτη).

Όπως είπε, βάσει δύο στοιχείων μπορεί να γίνει πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος: Το πρώτο είναι οι χρονοσειρές, οι οποίες διαχρονικά καταγράφουν όλες τις μετρήσεις και που δίνουν την ίδια εικόνα: σταθερά, ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος. Το δεύτερο στοιχείο, το περισσότερο «πολιτικό», είναι τα «ποιοτικά στοιχεία» των ερευνών που οδηγούν στα ίδια συμπεράσματα.

Μεταξύ αυτών των ποιοτικών στοιχείων, όπως εξήγησε, είναι τα εξής: «Η πολιτική ατμόσφαιρα: Η απάντηση στην ερώτηση “πώς πάνε τα πράγματα” είναι σταθερά και όλο και περισσότερο αρνητική. Έχουμε πλέον ένα παγιωμένο 85-90% των ερωτώμενων που δηλώνουν ότι τα πράγματα πάνε άσχημα, ότι η οικονομική κατάσταση, τόσο σε γενικό όσο και σε προσωπικό/οικογενειακό επίπεδο, είναι άσχημη και χειροτερεύει.

Τα συναισθήματα: Υπάρχουν τρία συναισθήματα που μετρώνται διαχρονικά και είναι, κατά τη γνώμη μου, αποκαλυπτικά των διαθέσεων των πολιτών. Το πρώτο είναι η οργή, που καταγράφεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά, της τάξης του 50-55%. Το δεύτερο είναι ο φόβος, ο οποίος -και αυτό έχει ενδιαφέρον, ενόψει της στρατηγικής κινδυνολογίας που ξεδιπλώνεται τις τελευταίες μέρες, όπως είχε γίνει και το 2012- μειώνεται και πλέον κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, αφού μόνο ένα 30-35% των πολιτών αντιμετωπίζει με φόβο τα πράγματα, έναντι 50% που ήταν το προηγούμενο διάστημα. Το τρίτο, το οποίο σχετίζεται, αν θέλετε, και με το τεράστιο ζήτημα της εθνικής μας αξιοπρέπειας, ιδίως και μετά τις τελευταίες απαράδεκτες έξωθεν παρεμβάσεις, είναι το συναίσθημα της ντροπής, που ανεβαίνει σε ποσοστά 35-40%.

Η εικόνα των πολιτικών κομμάτων: Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται -και μάλιστα με διαφορά 6-7 μονάδων- σε όλα τα ερωτήματα που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική και τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή, αλλά και την ικανότητα να διαχειριστεί καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, τα κοινωνικά θέματα και την ανθρωπιστική κρίση, αλλά και να διεξάγει επιτυχημένα τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τους δανειστές.

Η παράσταση νίκης: Πρόκειται για ένα μέγεθος το οποίο μεταφέρει – ανεξαρτήτως της πολιτικής και κομματικής τοποθέτησης του ερωτώμενου – την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται πλέον με πολύ μεγάλο ποσοστό, της τάξης του 65%, γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες όχι μόνο θεωρούν, αλλά και ευελπιστούν ότι θα αλλάξει η κυβέρνηση και η ασκούμενη πολιτική».

Εξάλλου, ο κ. Πουλάκης, ο οποίος είχε πριν λίγες μέρες συνάντηση με τον ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς), δήλωσε ότι «είμαστε υπέρ της άρσης της απαγόρευσης δημοσίευσης δημοσκοπήσεων που ισχύει το τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν τις εκλογές», σημειώνοντας πως στις τελευταίες ευρωεκλογές, που δεν ίσχυσε η απαγόρευση εάν συγκρίνει κανείς τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν είκοσι μέρες πριν τις εκλογές και εκείνα που είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία μέρα (Παρασκευή) πριν τις εκλογές, «προκύπτει σαφώς ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο μεσολάβησαν σημαντικές αλλαγές».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact