ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζει η διαπραγμάτευση -Αγκάθια τα προαπαιτούμενα και η υπόθεση Γεωργίου

Η μάχη της διαπραγμάτευσης τόσο για την καταβολή της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ όσο και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος αρχίζει το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.

Οι δύο υπουργοί (Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης) που μετέχουν στη συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι σε σκληρή κριτική τόσο για τη μη υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων για την καταβολή της υποδόσης όσο και το πρόσφατο θέμα που προέκυψε με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και την παρέμβαση της Κομισιόν, που  σηματοδοτεί μια νέα περίοδο έντασης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Τόσο το γεγονός ότι τα 14 από τα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ έχουν μείνει ανοικτά όσο και το ότι η κυβέρνηση δεν «συμπλέει» με τους Ευρωπαίους στην υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αναμένεται να ανεβάσουν τους τόνους στη συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και στο πλαίσιο του Euro Working Group.

Στο τραπέζι αναμένεται να πέσει και το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Ειδικά για το χρέος, αναμένονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότηταςκαι η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει και τη βάση για τη διαπραγμάτευση μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, προκειμένου να αποφασιστεί η συμμετοχή εκ νέου του Ταμείου στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμη, με βάση τις αποφάσεις του ESM, στο δίμηνο από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 30 Οκτωβρίου καθώς στη συνέχεια απαιτείται νέα έγκριση.

Σήμερα και το EuroWorking Group

Στα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνεται, εκτός από το θέμα του χρέους,  ο στόχος για τα πλεονάσματα και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά, όταν η Ελλάδα θα είναι εκτός προγράμματος.

Επίσης σήμερα συνεδριάζει και το EuroWorking Group και ένα από τα βασικά θέματα είναι  η ενημέρωση για την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί όσον αφορά την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων, τα οποία βρίσκονται υπό εκκρεμότητα.

Εκτός από την ενημέρωση για τα 15 προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, στο σημερινό EWG αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης με στόχο να επικυρωθεί από το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου και να ανοίξει ο δρόμος για την επάνοδο των θεσμών στην Αθήνα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact