ΚΟΣΜΟΣ

Ατελείωτο και αιματοβαμμένο το σφυροκόπημα στην Ανατολική Γούτα

«Δεν υπάρχει πουθενά να κρυφτεί κανείς από αυτόν τον εφιάλτη»

Η κατάσταση στην Ανατολική Γούτα, στη Συρία, είναι υπεράνω κάθε φαντασίας, σύμφωνα με τον συντονιστή του ΟΗΕ για τη Συρία, έπειτα από πολυήμερους βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στη συριακή κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε στο BBC ο Panos Moumtzis, το σφυροκόπημα της περιοχής έχει σκοτώσει τουλάχιστον 250 ανθρώπους και έχει προκαλέσει πολύ πόνο.

Ο συριακός στρατός υποστηρίζει πως επιχειρεί να απελευθερώσει την περιοχή από τους «τρομοκράτες», ενώ συριακά στρατεύματα έχουν σταλεί και στον βορρά για να αντιμετωπίσουν την Τουρκία. Τουρκικές δυνάμεις έχουν περάσει σε συριακό έδαφος επιχειρώντας να πιέσουν τους Κούρδους πολιτοφύλακες προς τα βόρεια.

Εντωμεταξύ, στην Ανατολική Γούτα, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στη συριακή κυβέρνηση, με την υποστήριξη της Ρωσίας, εντείνουν από το Σάββατο τις προσπάθειές τους να επανακαταλάβουν το τελευταίο ισχυρό προπύργιο των ανταρτών.

«Ακούμε τις φωνές και τα κλάματα γυναικών και παιδιών» περιέγραψε στο βρετανικό δίκτυο κάτοικος της περιοχής. «Τα πυρά πέφτουν βροχή. Δεν υπάρχει πουθενά να κρυφτεί κανείς από αυτόν τον εφιάλτη και ακόμα δεν έχει τελειώσει».

Μεταξύ των θυμάτων είναι περισσότερα από 50 παιδιά, σύμφωνα με ακτιβιστές. Τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός για να είναι εφικτή η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και η απομάκρυνση των τραυματιών.

Η βία στην περιοχή – η οποία είχε χαρακτηριστεί ζώνη αποκλιμάκωσης από τους βασικούς συμμάχους της Συρίας, τη Ρωσία και το Ιράν αλλά και την Τουρκία, είναι στο χειρότερο σημείο της από τη χημική επίθεση του 2013.

Τουλάχιστον δέκα πόλεις και χωριά έγιναν εκ νέου στόχος βομβαρδισμών χθες.

Οι πολίτες δεν έχουν πουθενά να στραφούν, όπως περιέγραψε γιατρός που δραστηριοποιείται σε οργανώσεις αρωγής στην περιοχή. «Προσπαθούν να επιβιώσουν αλλά η πείνα, από την πολιορκία, τους έχει κάνει πολύ αδύναμους» είπε χαρακτηριστικά.

Χθες και προχθές επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς τουλάχιστον έξι νοσοκομεία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ. Από τον Νοέμβριο έχει περάσει στην Ανατολική Γούτα μόνο ένα κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια και οι ελλείψεις τροφών είναι μεγάλες.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact