ΕΛΛΑΔΑ

Αθανασίου: Δεν είναι δική μου δουλειά να δώσω εκπαιδευτική άδεια στον Ρωμανό

Δεν είναι δική μου δουλειά η χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών σε κρατουμένους απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου στα αιτήματα περί παρέμβασής του για να δοθεί σχετική άδεια στον καταδικασθέντα για τη ληστεία στο Βελβνεντό Κοζάνης Νίκο Ρωμανό.

Οπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Αθανασίου σύμφωνα με τις διατάξεις «του Σωφρονιστικού Κώδικα προβλέπεται η χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών για κρατουμένους  που εισάγονται σε Ανώτατα ή Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» αλλά αυτές, όπως προσθέτει χορηγούνται αποκλειστικά από το αρμόδιο Συμβούλιο στο οποίο προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός, ενώ για τους υποδίκους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση.

«Σε καμία περίπτωση ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων», συμπληρώνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Αθανασίου ενώ κλείνει την ανακοίνωσή του με τις δική του πρόταση για το τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση που δεν εγκρίνεται η σχετική άδεια των κρατουμένων και η οποία δεν είναι άλλη από το να προβλεφθεί από το υπουργείο Παιδείας η εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση  μαθημάτων  μέσω τηλεδιάσκεψης ή άλλου ανάλογου τεχνικού μέσου.

Διάβημα Κωνσταντοπούλου-Κατριβάνου στον Αθανασίου

Εντωμεταξύ ξεχωριστό διάβημα στον υπουργό Δικαιοσύνης μέσω του οποίου ζητούν να δοθεί εκπαιδευτική άδεια στον Νίκο Ρωμανό, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Βασιλική Κατριβάνου.

Σε αυτο υπογραμμίζουν ότι σε μία ευνομούμενη Πολιτεία «δεν μπορεί να τίθεται σε διακύβευση η ανθρώπινη ζωή για το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση και ότι δοκιμάζεται η αξιοπιστία της Πολιτείας, η οποία οφείλει στο Νίκο Ρωμανό την δίκαιη και ανθρώπινη μεταχείριση που κάθε κράτος δικαίου εγγυάται στους πολίτες του».  Επίσης, επεσήμαναν ότι η κρισιμότητα της κατάστασης του Νίκου Ρωμανού σε συνδυασμό με την κρισιμότητα και τους συμβολισμούς των ημερών, με επικείμενη τη συμπλήρωση, στις 6 Δεκέμβρη, 6 ετών από την δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού στα χέρια του φίλου του Νίκου Ρωμανού, ανήμερα της γιορτής του, δεν αφήνουν σε κανέναν περιθώριο να εθελοτυφλεί ή να κωλυσιεργεί.

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσαν τη θέση ότι η μέχρι σήμερα άτεγκτη και ανυποχώρητη στάση της Πολιτείας, τόσο απέναντι στο Νίκο Ρωμανό, όσο και απέναντι στον Ηρακλή Κωστάρη, αλλά και σε κάθε κρατούμενο που θυσιάζει την υγεία και διακινδυνεύει τη ζωή του διεκδικώντας το αυτονόητο, δεν ανταποκρίνεται στις επιταγές συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική επανένταξη, αλλά στοιχειοθετεί εκδικητική συμπεριφορά εξουθένωσης και ισοπέδωσης της ανθρώπινης ύπαρξης, που τορπιλίζει την προοπτική οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κρατουμένου και Πολιτείας.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact