ΚΟΣΜΟΣ

Άτυπο θα είναι τελικά το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Μια εναλλακτική μορφή ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία της Καταλονίας θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Αρτούρ Μας, μετά την απαγόρευση από τη δικαιοσύνη της διεξαγωγής ενός κανονικού δημοψηφίσματος.

«Θα υπάρξει μια ψηφοφορία, αλλά δεν θα βασισθεί στο διάταγμα» το οποίο είχε υπογράψει ο ίδιος για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος, δήλωσε ο Μας παραδεχόμενος τις διαιρέσεις που υφίστανται πάνω στο ζήτημα αυτό στους κόλπους του στρατοπέδου των οπαδών της ανεξαρτησίας. «Το ισπανικό κράτος παραμένει ο αντίπαλος», διαβεβαίωσε, κωφεύοντας στις εκκλήσεις για διάλογο «με σεβασμό του νόμου» που απηύθυνε πρόσφατα ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι.

«Οι άνθρωποι θα μπορέσουν να καταθέσουν την ψήφο τους σε κάλπες και το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο», δήλωσε ακόμη παραδεχόμενος πάντως πως «η συναίνεση έχει ρωγμές» μεταξύ των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, επειδή ορισμένα θέλουν να προχωρήσουν παραβιάζοντας το νόμο για να οργανώσουν αυτό το δημοψήφισμα.

«Είναι μια θαυμάσια είδηση. Ο σεβασμός του νόμου είναι υποχρέωση όλων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι την επομένη της ανακοίνωσης από την κυβέρνηση της Καταλονίας ότι δεν θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα που θεωρείται αντισυνταγματικό από τη Μαδρίτη.

Στη διάρκεια διάσκεψης η οποία οργανώθηκε από τους «Financial Times», ο Ραχόι πρόσθεσε πως θα πρέπει τώρα «να στραφούμε στο μέλλον» και εξέφρασε την επιθυμία η ισπανική κυβέρνηση «να κάνει διάλογο» και «να μιλήσει» με τους Καταλανούς. «Αυτοί που επιθυμούν από τα βάθη της καρδιάς τους να ζήσουμε μαζί είναι πολλοί», τόνισε.

Ο Αρτούρ Μας, ένας συντηρητικός εθνικιστής ο οποίος συμμάχησε στο θέμα αυτό με την αριστερά που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, δήλωσε πως, όταν βρίσκεται κανείς αντιμέτωπος με ένα «μεγάλο κύμα, είναι προτιμότερο να βουτήξει για να αναδυθεί στη συνέχεια», παρά «να αφήσει να τον παρασύρει το κύμα».

Ο Μας τάχθηκε υπέρ της διοργάνωσης αργότερα εκλογών στην Καταλωνία στις οποίες το σύνολο των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία θα κατέβουν με ένα κοινό ψηφοδέλτιο και ένα κοινό πρόγραμμα, την ανεξαρτησία. Οι εκλογές αυτές, δήλωσε, θα είχαν τότε το ίδιο αποτέλεσμα με ένα δημοψήφισμα. «Δεν έχει τελειώσει (…) Το τέλος θα ήταν η διοργάνωση εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα», τόνισε.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact