ΕΛΛΑΔΑ

Αυλαία στη δίκη για το Βατοπαίδι -Σήμερα η απόφαση για το σκάνδαλο

Αυλαία μετά από δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας στην υπόθεση του Βατοπαιδίου.

«Έριξε» μία κυβέρνηση, προκάλεσε την παραίτηση δύο εισαγγελέων και μία εξεταστική επιτροπή στη βουλή, ενώ απασχόλησε δύο χρόνια το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Χαρακτηρίστηκε σκάνδαλο. Ο λόγος για την υπόθεση των «ιερών» ανταλλαγών της μονής Βατοπαιδίου με ακίνητα του δημοσίου, μία υπόθεση που εκτός απροόπτου κλείνει σήμερα, με την έκδοση της απόφασης. 

Οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος, νομικοί σύμβουλοι του κράτους, υπάλληλοι της κτηματικής εταιρίας του δημοσίου, πρώην γενικοί γραμματείς, συμβολαιογράφοι και δικηγόροι, παραπέμφθηκαν σε δίκη με βαριές κατηγορίες, για τις οποίες η εισαγγελέας της έδρας, ζήτησε στην τελευταία συνεδρίαση την….«διαγραφή» τους, προτείνοντας την απαλλαγή των κατηγορουμένων.

«Αμαρτωλός είμαι, απατεώνας, όμως,  δεν είμαι» είχε πει στην απολογία του η ηγούμενος Εφραίμ, με δάκρυα στα μάτια. Ακόμη και σήμερα όπως είπε, πιστεύει ότι η επίμαχη έκταση της λίμνης και των παραλιμνίων ανήκει στην μονή, και θα έκανε τα πάντα για να διατηρήσει  τα κεκτημένα της. Για να μείνει η μονή ζωντανή, για να μπορεί να δέχεται επισκέπτες και για να συνεχίσει την μακρά ιστορία της… Για το ελληνικό δημόσιο, το οποίο παρίσταται ως πολιτική αγωγή, τα ακίνητα τού ανήκουν, τα διεκδικεί δικαστικά και αξιώνει αποζημίωση για την βλάβη που υπέστη από τις ανταλλαγές. 

Για την εισαγγελέα, όλα στηρίχθηκαν σε μία ισχυρή πεποίθηση. Οτι η λίμνη και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκαν στη μονή , συνεπώς οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τα όργανα του δημοσίου ήταν σύννομες.

Σχετικά με την κατηγορία που αντιμετωπίζουν, τόσο ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου κ. Εφραίμ όσο και ο μοναχός Αρσένιος ως ηθικοί αυτουργοί των πράξεων των κρατικών αξιωματούχων (κυρίως στελεχών, τότε, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου), η εισαγγελική λειτουργός  υποστήριξε  ότι δεν προέκυψε πως έπεισαν κάποιους να παρανομήσουν, ούτε προσωπικό για αυτούς όφελος.

«Πίστευαν, και πιστεύουν», είπε  η εισαγγελική λειτουργός αναφερόμενη στον ηγούμενο Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο, «ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η λίμνη Βιστωνίδα ανήκουν στη Μονή», για να προσθέσει ότι « δεν αποδείχθηκε πως  επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ, ούτε ότι είχαν οι μοναχοί τη δυνατότητα επιλογής ακινήτων του Δημοσίου τα οποία τους προσφέρθηκαν για τις ανταλλαγές».

Τον τελικό λόγο θα έχουν σε λίγη ώρα οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact