ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Τοξικό νέφος από τις φωτιές, πνίγονται από τον καπνό οι κάτοικοι

Αναμένεται επιδείνωση σήμερα

Η ανατολική Αυστραλία, και κυρίως το Σίδνεϊ, είναι καλυμμένη σήμερα από ένα τοξικό νέφος εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται επί εβδομάδες στην περιοχή και οι οποίες ενδέχεται να ενταθούν σήμερα εξαιτίας των «ακραίων» μετεωρολογικών συνθηκών.

Στο Σίδνεϊ, την πιο πολυπληθή πόλη της χώρας, αυτό το τοξικό νέφος έθεσε σε λειτουργία πολλούς ανιχνευτές καπνού, αναγκάζοντας τους πυροσβέστες να επέμβουν. Πολλοί κάτοικοι πνίγονταν από τον πυκνό καπνό και αναγκάζονταν να φορούν μάσκες.

Κάποια δρομολόγια των φέρι μπόουτ ακυρώθηκαν, ενώ οι μαθητές παρέμειναν στις σχολικές αίθουσες στη διάρκεια των διαλειμμάτων, αφού η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνούσαν κατά πολύ τα «επικίνδυνα» επίπεδα.

Η Αυστραλία είναι καλυμμένη εδώ και εβδομάδες από ένα πυκνό νέφος εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα επί περισσότερους από τρεις μήνες εξαιτίας της ξηρασίας.

Ισχυροί άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται σήμερα, «ακραίες» μετεωρολογικές συνθήκες που ενδέχεται να ενισχύσουν τις πυρκαγιές και να ωθήσουν τις φλόγες μέχρι τα προάστια των πόλεων, απειλώντας κατοικίες.

Οι πυροσβέστες στις επαρχιακές περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσαν ότι το πυκνό νέφος που καλύπτει την ανατολική Αυστραλία βοήθησε στο να μην επιδεινωθούν οι συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές.Ωστόσο προειδοποίησαν ότι «ολοένα και πιο ισχυροί άνεμοι κινδυνεύουν να επιδεινώσουν αυτές τις συνθήκες σήμερα το απόγευμα».

Σήμερα το πρωί στη Νέα Νότια Ουαλία μαίνονταν περίπου 100 πυρκαγιές και δεκάδες στην πολιτεία Κουίνσλαντ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η θερμοκρασία σήμερα αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές της Αυστραλίας.

Βορειοδυτικά του Σίδνεϊ οι πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και πολλές εβδομάδες έχουν ενωθεί σε μία τεράστια πυρκαγιά η οποία έχει ήδη καταστρέψει 319.000.000 στρέμματα γης, κυρίως σε εθνικά πάρκα.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον από την πλευρά του δεν έχει κάνει καμία δήλωση σχετικά με το τοξικό νέφος που καλύπτει περιοχές της χώρας εδώ και εβδομάδες, ενώ περιορίστηκε να υπερασπιστεί τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει τις πυρκαγιές.

Παράλληλα δήλωσε ότι δεν εξετάζει να αλλάξει το επαγγελματικό καθεστώς των πυροσβεστών, με το σώμα στις επαρχιακές περιοχές να αποτελείται κυρίως από εθελοντές.

Εξάλλου η κυβέρνηση Μόρισον, ένθερμη υπέρμαχος της ισχυρής και κερδοφόρας βιομηχανίας των μεταλλείων, δέχεται επικρίσεις από πρώην επικεφαλής πυροσβεστών ότι δεν έλαβε υπόψη της τις προειδοποιήσεις τους για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Περισσότεροι από έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο και σχεδόν 20 εκατομμύρια στρέμματα γης έχουν καταστραφεί, δηλαδή έκταση ίση με τη μισή Ελβετία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact